Samsun'da Havza Gönüllüler Platformu üyeleri tarafından Kevser Cami önünde Cuma namazına müteakiben Çin'in Şincan Uygur özerk bölgesinde yaşanan baskılar basın açıklaması ile kınandı.

Havza ilçesinde faaliyet gösteren tüm sivil toplum örgütlerinin katılımı ile oluşturulan Havza Gönüllüler Platformu ilçe merkezindeki Kevser Cami önünde Cuma namazı sonrası toplantı. Burada grup platform adına basın açıklamasını yapan Hakan Arslan, zulmün sebebinin zengin yeraltı kaynakları olduğunu söyledi.

Arslan açıklamasını şöyle sürdürdü: “Dünyanın en zengin fakir Ülkesi Doğu Türkistan’ın, işgalcilerin iştahını kabartan yönlerini bilmeniz de cereyan eden üzücü olayları idrak edebilmek açısından önem arz etmektedir. Petrol, uranyum, altın, doğalgaz gibi stratejik kaynak zenginliğine sahip olan bu bölge, Çin’deki yeraltı zenginliklerinin büyük bir bölümünü teşkil etmektedir. Bütün yeraltı ve yerüstü zenginlikleri Çin'e akıtılmakta, Doğu Türkistan dünyada emsali görülmemiş şekilde sömürülmektedir.
Zulmün baş mimarı Kızıl Çin’i ve sessiz kalarak bu vahşete ortak olan dünyadaki tüm sözde Demokrasi havarilerini lanetliyoruz. Aziz milletimizi, işkenceyi kendisi için bir yol seçen ve hukuk dışı uygulamaları ile bilinen Çin’in zulmüne dur demeye çağırıyoruz. Bu vesileyle Kaşgar’da yaşanan olaylar sırasında alçakça şehit edilen 18 Uygur Türk’ü başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhlarının şad, mekânlarının cennet olmasını Yüce Allah(c.c.)’tan niyaz ediyoruz."