Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özen Kaçmaz Başoğlu ve Doç. Dr. Mehmet Sezai Taşbakan öncülüğünde, uyku apnesine dikkat çekmek için halk bilgilendirme toplantısı yapılacak. Türkiye’de ilk defa olacak bu toplantı, 13 Mart 2015 Cuma saat 10.00’da, Prof. Dr. İlhan Vidinel Toplantı Salonu’nda düzenlenecek.

Doç. Dr. Taşbakan, “Hasta popülasyonunun yüksek olduğu uyku apnesi, ülkemizde her beş kişiden birinde görülmektedir. Polikliniğimizde bugüne kadar 3 bin üzerinde hastamızın tedavileri gerçekleştirildi. Uyku apnesi uyurken nefes durmasına, oksijensiz kalmaya, yorgun uyanmaya ve kalitesiz bir uykuya neden olmaktadır. Gerçekleştirecek olduğumuz toplantıda amacımız, uyku apnesi farkındalığını arttırmak ve hastalarımızı bilgilendirmektir.” dedi.

UYKU APNESİ

Uyku apnesi, apne olarak da bilinir. Uyku sırasındaki solunum duraklamalarından kaynaklanan ve uyku düzeninin bozulmasına sebep olan önemli bir hastalıktır. Uykuda hava akımının, en az 20 saniye süreyle normal değerinin yüzde 20'si veya daha altına düşmesi olarak tanımlanır. Uykudaki solunum duraklamaları sonucunda kandaki oksijen miktarı azalır ve karbondioksit miktarı artar.