Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür, 1945-2013 yılları arasında yıllık ortalama 230 dosyanın karara bağlandığını, 2012-2015 döneminde ise bunun yıllık ortalama bin 400’e ulaştığını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) ev sahipliğinde Uyuşmazlık Mahkemesi’nin 70. kuruluş yılı uluslararası sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Adalet Bakanı Kenan İpek, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür, Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ve davetliler katıldı.

Sempozyuma, Uyuşmazlık Mahkemesi tanıtım filmi izlenerek ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu Dinletisi ile başlanıldı. Sempozyumda konuşan Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür, 1982 Anayasasının 158’nci maddesi ile Uyuşmazlık Mahkemesi, Anayasa’da öngörülen altı yüksek mahkemeden biri olarak düzenlenmiş olduğunu kaydederek "Yeni madde metni 1961 Anayasasının 142nci maddesine benzer biçimde kaleme alınmış, yalnız maddenin sonuna ‘Diğer mahkemelerle, anayasa Mahkemesi arasındaki görev uyuşmazlıklarında, Anayasa Mahkemesinin kararı esas alınır.’ şeklinde bir fıkra eklenmiştir.” diye konuştu.

Özgüldür, “Uyuşmazlık Mahkemesinin son üç yılda gösterdiği yüksek performansla Türk hukuk camiasında saygın bir yer edindiği hususu, bize ulaşan çok olumlu geri dönüşlerde dile getirilmektedir. Gerçekten mahkememizce 1945-2013 tarihleri arasında toplam 15 bin 500 dosya karara bağlanmış ve bunun yıllık ortalaması yaklaşık 230 iken; 2012-2015 döneminde yaklaşık 4 bin 250 dosya karar bağlanmış ve bunun yıllık ortalaması bin 400’e ulaşmıştır. Bu da geçmiş uzun döneme nazaran yıllık bazda altı katı aşan bir iş yükünü göstermektedir.” diye konuştu.