Kahramanmaraş'ta bir dernek, adliye gelen 10 dosyadan 6'sının "uyuşturucu ve hap kullanma" suçu olması üzerine "Cebinde hap taşımaktansa omuzunda enstrüman taşı" sloganıyla bir proje başlattı.

Kentte faaliyet gösteren Akşam Sefası Türk Sanat Müziği Derneği, hayırseverlerden temin ettiği kemanları ihtiyaç sahibi öğrencilere hediye ederek "Her çocuk bin sanatçıdır" projesinin startını verdi.

Güzel Sanatlar Lisesi'nde dağıtılan enstrümanlarla öğrenciler, farkındalık oluşturma adına "bir çocuk bin çocuğu etkiler" bilinciyle hareket edecek.

Öğrenciler, çaldıkları enstrümanlarla hem gelişimlerini sürdürecek hem de uyuşturucu kullanan çocuklara sanat ahlakıyla kötü alışkanlıklardan kurtulmaları için mesaj verecek.

Dernek başkanı Kahramanmaraş Adliyesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Bülent Paköz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konser vermenin dışında çocuklara katkı sağlama adına "Her çocuk bir sanatçıdır" projesini hazırladıklarını söyledi.

- "Gelen 10 dosyanın 6 tanesi uyuşturucu ve hap kullanmak"

Projenin sloganını "Bir çocuk bin çocuğu etkiler" , "Cebinde hap taşımaktansa omuzunda enstrüman taşı" olarak belirlediklerini dile getiren Paköz, şunları kaydetti:

"Proje kapsamında yaklaşık 20 adet keman bağışı yapıldı. Bu artarak devam edecek. Kendi içimizde kurslar da düzenleyeceğiz. Şehrimizin müziksel anlamda göz bebeği olmasını istediğimiz Güzel Sanatlar Lisesi'ni tercih ettik. Gerçek amacımız Kahramanmaraş'ta müziksel anlamda yeni sanatkarların çıkmasıdır. Bu hususta zorluklar yaşıyoruz."

Paköz, hayatlarında farklı hayalleri olan çocukların bir penrceresinin de müzek olmasını istediklerini belirtti.

Kendisinin adliyede çalıştığını anımsatan Paköz, "Gelen 10 dosyanın 6 tanesi uyuşturucu ve hap kullanmak. Gencecik çocuklarımız sanık olarak geldiği için artık ürpermeye başladık. 'Ne yapabiliriz' diye düşününce, sanat müziği derneği olunca sanatsal anlamda mücadelemizi vermek istedik. Kötü alışkanlıkları sanat ahlakıyla bitirmek için yola çıktık. Başarılı olmak için el birliğinde çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Entrüman malzemesi ve ders ücretlerinin pahalı olduğunu aktaran Paköz, komik rakamlara indirdikleri kurs ücretlerinden ihtiyaç sahibi olan öğrenciler için de ücret alınmayacağını kaydetti.

- "Güzel bir ahlaka sahip olacaklar" -

Müzik insanı disipline eden, kötü ve zararlı alışkanlıklardan koruyan önemli bir sanat dalı olduğunu belirten Güzel Sanatlar Lisesi müzik öğretmeni Figen Kozanoğlu da "Cebinde hap taşımaktansa omuzunda enstrüman taşı" sloganını desteklediğini söyledi.

Sanatla büyüyen bir çocuğun duygulara hitap eden bir dalla ilgilendiği için güzel bir ahlaka sahip olacacağını vurgulayan Kozanoğlu, "Sanat ahlakıyla büyüyen bir bireyin de hayatta başarılı olacağına inanıyorum" dedi.

Güzel Sanatlar Lisesi 9. sınıf öğrencisi Merve Koca da sanatın bir disipli olduğunu belirterek, "Benden küçük çocukların da sanat içinde yoğrulmasını beklerim. Benim gibi keman çalmasını isterim" ifadesini kullandı.