Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Osman Öztürk, uyuşturucu maddeye başlama yaşının tüyler ürpertici bir şekilde düştüğünü bildirdi. Uyuşturucuyla mücadelenin bütün boyutlarıyla yeniden ele alınması amacıyla İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı ile Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi işbirliğiyle CBÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde "Her Yönüyle Madde Bağımlılığı" sempozyumu düzenlendi.

Sempozyumda konuşan İl Halk Sağlığı Müdürü Öztürk, uyuşturucunun çok önemli sosyal ve ekonomik bir toplum problemi olduğuna dikkat çekti. Öztürk, “Gerekli tedbirleri almadığımız takdirde bireylerin ve toplumun geleceğini tehdit altına almış oluruz. Burada yapmamız gereken, bütün paydaşlarla ve kurumlarla işbirliği ve koordinasyon içerisinde bu mücadeleyi hep birlikte yürütmek. Toplumun huzur ve güvenini derinden sarsan, özellikle gençler arasında hızla yayılım gösteren uyuşturucu madde kullanımının önlenebilmesi, gençlerin ve bütün vatandaşlarımızın madde bağımlılığı konusunda farkındalıklarının arttırılması, bununla ilgili eğitim faaliyetlerinin yapılması ve tedbirlerin alınması gerekmektedir.” dedi.

Türkiye ve dünyada hızla artan uyuşturucu ve madde alımı oranlarının arttığını belirten Osman Öztürk, “Maddeye başlama yaşları ise tüyler ürpertici bir şekilde düşmektedir. Gençlerimiz, bu maddeyle daha erken yaşlarda tanışmaya başlamaktadır. Kişilerin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını yok eden, insanı insan olmaktan çıkaran uyuşturucu maddelerle mücadele etmek, geleceğimiz olan çocuklarımızı bu maddeden korumak, ancak iyi bir halk sağlığı yönetimiyle mümkün olabilecektir. Madde bağımlılığının tuzağına düşmüş olan çocuklarımızı, iyi bir psikiyatrik protokolle tedavi edebiliriz ancak bu çocukların madde bağımlılığından kurtulabileceklerine, öncelikle sağlıkçılarımızın inanması gerekmektedir. Psikologlarımız, sosyologlarımız, sosyal hizmet uzmanlarımız, rehber öğretmenlerimiz, aileler, yakın arkadaş çevresi işbirliğiyle bu çocuklarımızı bu bataktan kurtarabiliriz.” diye konuştu.

'UYUŞTURUCUYLA MÜCADELENİN BÜTÇESİ 210 MİLYON LİRA'

Başbakan Yardımcısı Danışmanı ve Uyuşturucuyla Mücadele Kurulu Üyesi, Mülkiye Başmüfettişi Hüseyin Kök ise uyuşturucuyla mücadelede hükümet tarafından yapılan çalışmalardan bahsetti. Sadece 2015 yılında madde bağımlılığına karşı mücadelede kullanılmak üzere 210 milyon TL bütçe ayrıldığını aktaran Kök, bu bütçeden hiçbir kesintinin yapılmayacağını söyledi. Başmüfettiş Kök, “Uyuşturucu, bütün dünyada hem toplumsal hem ekonomik hem güvenlik hem de ailevi yönü olan ve bir an önce çözüm üretilmesi gereken sorunların en önemlisidir. Sadece dünyada değil, Türkiye’de de aileler parçalanmakta, sadece uyuşturucu kullanan değil, onun yakın çevresi, kardeşleri, komşuları, akrabaları hemşehrileri keder ve üzüntü içerisine girebilmekte, geleceğimiz tehdit altına alınmaktadır.” dedi.

'TÜRKİYE, KÖTÜNÜN İYİSİ'

Uyuşturucu kullanımı verileri hakkında da bilgi veren Hüseyin Kök, “Avrupa Birliği ülkelerinde en az bir kez uyuşturucu kullanım oranı yüzde 29,7, Romanya’da yüzde 3, Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 52, Türkiye ortalaması ise yüzde 2,7. Hamdolsun, diğer ülkelerle kıyasladığımızda Türkiye nispeten iyi. Belki de kötünün iyisi desek daha doğru olacak. Türkiye’de doğrudan madde bağlantılı ölüm sayısı 232, dolaylı madde bağlantılı ölüm sayısı 416.” dedi.

Sempozyumun diğer oturumlarında ‘Madde Bağımlılığına Yaklaşım ve Tedavi Yöntemleri’, ‘Madde Bağımlılığını Önleme Yöntemlerinde Kurumların Yeri’ ve ‘Madde Bağımlılığında Rehabilitasyon’ konuları ele alındı.