AK Parti Adana Milletvekili, Meclis Sağlık Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Türkiye'de son bir yılda 648 kişinin uyuşturucudan hayatını kaybettiğini açıkladı. Sayıyı az bulan Ünüvar, uyuşturucu ile ilgili haberleri algı çalışması olarak değerlendirdi. Ünüvar, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başkanlığında, 8 bakanla birlikte "Uyuşturucu Yüksek Kurul" toplantısı yapılacağını bildirdi.

Necdet Ünüvar, Adana'da valilikçe düzenlenen "Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu" toplantısında konuştu. Uyuşturucu bağımlılığı sebebiyle yatarak tedavi görenlerin sayısının 10 yılda 1417'den 11 bin 226'ye yükseldiğini söyleyen Ünüvar, "Ancak bu uyuşturucu meselesinden dolayı sayının 10 kat arttığını göstermiyor." dedi. Ünüvar, sağlık imkanlarının artması, kayıt sisteminin iyi tutulması ve insanların daha çok tedavi almış olmasının rakamları artırdığını bildirdi. Uyuşturucu bağımlılığının günümüzün en önemli konularından biri olduğuna dikkat çeken Ünüvar, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da meseleyi önemsediğini anlattı. Uyuşturucu ile etkin mücadelenin son 6 aydır hükümetin gündeminde olduğunu anlatan Ünüvar, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başkanlığında, 8 bakanla birlikte "Uyuşturucu Yüksek Kurul" toplantısı yapılacağını bildirdi.

ÜNÜVAR 648 ÖLÜMÜ AZ BULDU

Sentetik uyuşturucu kökenli Bonzai üzerine yapılan haberlerde, sanki her gün 3'er 5'er kişi ölüyormuş gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldığını öne süren Ünüvar, "Ancak gerçek öyle değil. Türkiye'de 2013 yılında Adli Tıp Kurumu verilerine göre, 232 direkt, 416 da dolaylı şekilde uyuşturucudan ölüm var. Ölüm aralığı daha çok 20 ile 30 yaş aralığında olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye nüfusunun yarısından fazlası 30 yaşın altında. Ve daha çok uyuşturucu kullanımı da 15 ile 29 yaş arasında." diye konuştu.

Uyuşturucu tedavisi gördükten sonra kişinin topluma kazandırılması açısından gelir getirici bir iş sahibi olması gerektiğine dikkat çeken Ünüvar, "Çünkü insanlar, gelir getirici bir iş yapamadığı zaman toplumda kendi ailesinin bile dışladığı bir pozisyona girebiliyor. İşte burada sosyal rehabilitasyon mekanizmasının kurulması gerekir." dedi.

Vali Mustafa Büyük ise uyuşturucu ile mücadele konusunda kararlılık ortaya konulmasını arzu ettiğini söyledi. Uygulama kamu kurum ve kuruluşlarına düşen görevin çok fazla olduğuna dikkat çeken Büyük, "İyi niyetli teşebbüs edilen hareketlerde bile yanlışlar olabileceğini görüyoruz. Her kesimden olumlu katkılar var. Sivil toplum kuruluşlarının daha fazla harekete geçmesini isterim." dedi.

Emniyet Narkotik Şube Müdürü İbrahim Baran, polisin uyuşturucuyla mücadelede yaptığı çalışmaları anlattı. Yeni kurulan Narkotim ekiplerinin kısa zamanda büyük başarılara imza attığına değinen Baran, vatandaştan gelen ihbarlar üzerine sokakta esrar satıcılarına yönelik tedbirlerin artırıldığına değindi.

Toplantıya, Çukurova Üniversitesi Rektörü Mustafa Kibar, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, merkez ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.