Batman’ın Hasankeyf ilçesinde yaşayan vatandaşlar, yüksek dağların eteklerinde yetişen üzerlik isimli bitkinin tohumlarıyla yaptıkları süs eşyalarını satarak para kazanıyor. Yüksek dağların eteklerinde yetişen üzerlik otu tohumlarının nazara karşı iyi geldiğine inanılıyor.

Üzerlik tohumundan yapılan süsleri alan vatandaşlar söz konusu otun tohumlarının hastalara şifa olduğunu ifade ediyor. Bu tohumlarla yapılan süslerin bulunduğu evlere kötü ruhlarının girmediğine inanan vatandaşlar, bölgede yeni evlenen çiftlerin önünde bunların tütsü olarak yakıldığını dile getiriyor.

Yüksek dağlardan topladığı üzerlik otu tohumu ile yaptığı süsleri satarak geçimini sağlamaya çalışan Yusuf Damar, üzerlik tohumunun bir çok faydasının olduğunu ifade ederek, “İnsanlar bu süsleri götürüp evlerine asıyor. En önemlisi halk arasında bu otun kötü şeylerden insanları arındırdığına inanılıyor. Bu bölgede hemen hemen her evde bu süsü görmek mümkün. Yerli ve yabancı turistler bu süslere yoğun ilgi gösteriyor.” dedi.