Suriye'deki savaş ortamı ve diğer ülkelerden Avrupa'ya doğru gerçekleşen göçmen hareketleri İstanbul'da masaya yatırıldı. Bodrum sahilinde karaya vuran 3 yaşındaki Aylan Kürdi isimli çocuk üzerinden sembolleşen trajediyi değerlendiren uzmanlar, uluslararası işbirliği ve bilgi paylaşımının olmasına, göçmenlik şartlarının oluşmadan engellenmesi gerektiğine dikkat çekti. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz, 2015 yılı içinde Türk limanlarından hareket edip Avrupa'ya ulaşan bir tek gemi bile olmadığını belirtti.

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Komite Başkanları, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin sahil güvenlik komutanlığı temsilcileri ve 69 ülkenin yöneticileri, mülteci ve göçmenlik sorununa çözüm yolları aramak için İstanbul'da bir araya geldi. Mülteci sorununa çözüm yolları aramak için İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan'ın oturum başkanlığını yaptığı konferansta çözüm yolları konusunda görüşler açıklandı. İstanbul Ataköy Sheraton Oteli'nde gerçekleşen toplantının açılış konuşmaları da konu üzerindeki duyarlılığı gösterdi.

IALA-VTS Komite Başkanı Tuncay Çehreli umut yolculuklarının hala devam ettiğini, yapılan çalışmalarda insan hayatının birinci derece öncelikli olarak göz önünde bulundurulmasının gerekliliğine işaret etti. Çehreli, "Yapılan bütün göç hareketleri güvensiz yollarla gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla bu girişimlere karşı ortak bir bakış açısı kazanılması, ortak tedbirler alınması gerekiyor. Uluslararası anlamda yasalar ortak olarak düzeltilmelidir. Ancak bu şekilde yapılırsa ölümlerin önüne geçilebilir." dedi.

Deniz Haber Ajansı Genel Yönetmeni Recep Canpolat, uzun yıllar gazetecilik kariyeri içinde son dönemde yaşanan göçmen trajedilerinin çok ayrı bir yeri olduğunu ve kendisini de derinden etkilediğini söyledi. Canpolat, "Binlerce insan yeni bir hayat kurmak için vatanlarını terk ederek kendilerini denize atıyorlar. Bodrum'da kıyıya vuran Aylan isimli çocuk bütün dünyada manşet oldu. O kahrolası resmi gördükten sonra hiç bir insan evladının vicdanının kanamaması mümkün değildir." şeklinde konuştu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz da Akdeniz kıyısındaki ülkelerde etkili olan siyasi istikrarsızlıkların göçmen trajedilerinin artarak devam edeceğini gösterdiğini belirtti. 2010 yılından itibaren azalma trendine giren bu olayların 2012 yılından itibaren artışa geçtiğini anlatan Poyraz şöyle devam etti: "Bu artışın temelinde Suriye'deki karışıklıklar ve insan yaşamına olan tehditler nedeniyle Türkiye'nin Suriye vatandaşlarına açık kapı politikası uygulaması, buna paralel olarak Suriye'nin sınırlarını kontrol altında tutamaması nedendir. 2014 yılında Türkiye'de 59 bin düzensiz göçmen yakalanmış. Bunun 15 bini denizde durdurulmuştur. Bu dönem ile 2015 yılının ilk çeyreği karşılaştırıldığında bu rakamlar yüzde 233 artmıştır."

Türkiye'nin bu gemilere geçit veren bir ülke gibi gösterildiğini belirten Poyraz, Bakanlık ve sahil güvenlik ekiplerinin ortak çalışmaları sonucunda 2015 yılı içinde Türk limanlarından hareketle Avrupa'ya ulaşan bir geminin bile olmamasının sağlandığını açıkladı. Poyraz yeni radarlı takip sistemini de devreye soktuklarını belirterek özellikle Ege Denizi'nde insan kaçakçılığına karşı önlem alan bir sistemin de oluşturulduğunu sözlerine ekledi.