Bayramı sağlık sorunlarıyla geçirmemek için yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat ederek, yağlı yiyeceklerden ve şerbetli tatlılardan mümkün olduğunca uzak durmak gerekiyor. Uzmanlar, bayramla birlikte vücudun eski düzenine birden bire uyum sağlaması mümkün olmadığından aşırıya kaçılmaması konusunda uyarıyor.

Bayram sabahı kızartmaların olmadığı bir kahvaltıyla güne başlanması gerektiğini söyleyen Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sinem Demirci, "Ramazan boyunca sahur saatine alışan metabolizmayı çok şaşırtmamak için mümkünse sabah erken bir saatte kahvaltı yapılmalı. Erken acıkmamak ve karşılaşılan ikramlara daha rahat karşı koyabilmek için kahvaltıda protein ve lif ağırlıklı yiyecekler yani peynir çeşitlerinin bol olduğu, reçel çeşitlerinin 1-2 tatlı kaşığı ile sınırlandırıldığı, tahıllı ekmeklerle yapılacak bir kahvaltı tercih edilmeli. Ve doygunluk hissi oluştuğunda sofradan kalkılabilecek bir kahvaltı yapılmalıdır. Bayram kahvaltısında; yumurta, süt, peynir çeşitleri, zeytin veya bunun yerine badem, ceviz, fındık , hafif zeytinyağı gezdirilmiş roka, maydanoz, yeşil biber, salatalık, domates, az miktarda bal veya ev yapımı az şekerli reçel, çavdar veya tam tahıllı ekmek ve şeker dengeleyici özelliği nedeniyle tarçın çayı tercih edilebilir." dedi.

"İKRAM KONUSUNDA ISRARCI OLMAYIN"

Demirci, "Bayramla birlikte öğle yemeklerinde ızgara, haşlama, fırında sotelenerek veya sulu yemek olarak pişirilmiş kırmızı ya da beyaz et tüketilebilir. Zeytinyağlı sebze yemekleri (içinde pirinç,bulgur olmayan) ve salatalarda alternatif olarak tercih edilebilir. Akşam yemeğinde ise mümkün olduğunca daha hafif olduğu için sebze tüketilmeli. Ev sahipleri de misafirlerinin sağlık sorunları ya da kilo problemleri olabileceğini düşünerek ikram konusunda ısrarcı olmamalılar." diye konuştu.

Diyetisyen Sinem Demirci, Ramazan Bayramı sonunda alınan kilolarla başbaşa kalmak istemeyenler için de şu tavsiyelerde bulundu:

"Ramazan bayramında ev ziyaretlerinde daha az kilo almak için ziyarete tok gitmek faydalı oluyor. Bu sayede nefsinize daha kolay hakim oluyor, ikramları geri çevirmede zorluk çekmiyorsunuz. Bayramda da ara öğün yaparak ara öğünlerde tüketilecek meyveler kan şekerini yükselteceği için şerbetli veya sütlü tatlıya olan ihtiyaç azalacaktır. Yanınızda götüreceğiniz tatlıyı, size de ikram edileceği için sütlü tatlılardan tercih etmenizde fayda var. Kendi hazırlayacağınız az şekerli meyve tatlıları da uygun bir seçenek. Şeker ikramı yerine küçük tabaklarda kuru meyve ikramı da yapabilirsiniz. İkram edilen şerbetli tatlıları geri çevirmeseniz de çok küçük parçalar halinde çok çiğneyerek tüketmeniz gün boyu alacağınız toplam miktarı sınırlayacaktır. Tatlıyla beraber su tüketmeniz, hem erken tokluk hissi oluşturacak, hem şekerin oluşturacağı su kaybını karşılayacak hem de ani şeker yükselme hızını azaltacaktır. Özellikle su içeriği yüksek karpuz, erik gibi meyveler tatlı yeme ihtiyacını azaltmaktadır. Ayrıca tatlıların üzerine yarım çay kaşığı kadar tarçın serpmek kan şekeri üzerine olumsuz etkisini azaltacaktır."