Okulların kapalı olduğu yarı yıl tatili, çocuk sağlığı kontrollerinin yapılması için önemli bir zaman dilimi olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, çocukların dinlenip ikinci döneme hazırlık yaptığı sömestr tatilinin sağlık kontrollerinin yapılması adına önemli bir fırsat olduğunu belirtiyor.

Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ercan Tutak, özellikle bademcik ve göz sorunu olan çocuklar için ara tatilin önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Çocuk sağlığı konusunda alınması gereken önlemler hakkında bilgi veren Dr. Tutak, "Düzenli sağlık kontrolleri, sağlıklı bir neslin yetişmesi için önemli bir anahtardır." dedi.

Bu kontroller sayesinde çocukluk çağında başlayan hipertansiyon, obezite, kalp ve diyabet gibi pek çok erişkin hastalığının önlenebileceğine dikkat çeken Dr. Tutak, "Bunun için büyümenin çok yakından izlenmesi, standart büyüme eğrilerin değerlendirilmesi ve normalden sapmaların erken teşhis edilip, çocukta kalıcı hasar bırakmadan önlenmesi hayati önem taşımaktadır. Her sağlıklı çocuk 6 yaş sonrası 2 yılda bir rutin kontrollerden geçmelidir. 1-16 yaş arası çocuklarda, öncelikle çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları tarafından fizik muayenesi yapılır. Aileden çocuğun sağlık geçmişi ile ilgili bilgiler alınır; geçirdiği hastalıklar, özel hastalıklar ve ailede olan kronik hastalıklar sorgulanır. Çocuğun aşı kartı da doktorlarla paylaşılmalıdır. Eksik aşılar varsa mutlaka yaptırılmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

‘GÖZ MUAYENESİ İHMAL EDİLMEMELİ’

Ebeveynleri çocuklarının göz muayenesi yapması konusunda uyaran Dr. Tutak şunları söyledi: "Okul başlamadan çocukların göz taramaları mutlaka yaptırılmalıdır. Bu taramalar sayesinde, görme tembelliği, şaşılık ve yüksek derece kırma kusurları önceden belirlenebilmektedir. Okul çağındaki çocukların işitme fonksiyonları da değerlendirilmelidir. Gerek görme gerek işitme fonksiyonlarındaki sorunlar, çocuğun okuldaki başarısını ve arkadaşları ile uyumunu büyük ölçüde etkilemektedir. Bu sorunlar, okumaya başlamada isteksizlik, öğrenme güçlüğü, derse ilgisizlik ve konsantrasyon bozukluğu şeklinde kendini belli eder. Çocukların 1 yaşından itibaren diş muayenesi de ihmal edilmemelidir."

Dr. Tutak, yarıyıl tatilini bademcik ameliyatı olacak çocuklar için ideal zaman dilimi olarak gösterdi. Dr. Tutak, "Çocuklarda yapısal olarak zaten dar olan ve hava yolunu tıkayan bademcikler, irileştiğinde boğazın çapını daraltarak, çocuklarda horlama, huzursuz uyku, gece terlemeleri ve uykuda nefes tıkanmalarına yol açar. Tedavi edilmezse çocuklarda büyüme ve gelişme bozuklukları, saldırganlık, huysuzluk ve öğrenme güçlüklerine neden olur. Sömestr tatilinde yapılan ameliyat sayesinde bademcik sorunundan kurtulan çocuklar, daha rahat ve sağlıklı bir okul ve özel yaşama kavuşmaktadır." ifadesini kullandı.

EBEYNLERE ÖNERİLER

Okul çağındaki çocukların büyük kısmı kapalı ortamlarda fazla zaman geçirdiği ve hijyen kurallarına gerekli özeni göstermediği için çok sık hastalandığını hatırlatan Dr. Tutak, ebeveynler için hayli kaygı verici bu duruma karşı tavsiye ettiği önerileri şöyle sıraladı: "Aşılar çocukları hastalıklardan korumaktadır ve mutlaka yaptırılmalıdır. Sağlıklı beslenme, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi açısından önemlidir. Çocuklar güne mutlaka dengeli bir kahvaltı ile başlamalıdır. Sebze, meyve, balık, süt ve C vitamini açısından zengin bir beslenme tarzı benimsenmelidir. Fast food gıdalardan uzak durulmalıdır. Çinko içeren gıdalar tüketilmeli veya doktora danışılarak çinko takviyesi alınmalıdır. Çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığı için uyku düzenine ve düzenli bir hayatı olmasına dikkat edilmelidir. Tuvalet hijyeni ve doğru el yıkama alışkanlığının kazanılması çok önemlidir. Televizyon ve bilgisayar karşısında geçirilen vakit en aza indirilmelidir."