Kış döneminde uzun süreli tatile gelen yaşlı turistlerin, aktif sezona göre pazarlarda az alışveriş yaptığı belirtiliyor.
Turizmciler, aktif sezonda Avrupalı turistlerin ortalama tatil sürelerinin 11, kış döneminde açık olan otellere gelen yaşlı turistlerin ise 45 gün olduğunu söylüyor. Manavgat'ta kış döneminde açık olan otellerin doluluk oranının yüzde 40 seviyesinde gerçekleşiyor.

Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, bölge destinasyonunda kış döneminde otellerin doluluk oranının yüzde 40 olduğunu söyledi. Bölgede açık olan konaklama tesislerine gelen turistlerin yüzde 75'ni başta Almanlar olmak üzere emekli Avrupalı turistler olduğunu belirten Aydoğan, bunlarında kalma sürelerinin en az bir ay, en uzun ise 3 ay olduğunu kaydetti.

Kış döneminde uzun süreli tatile gelen yaşlı turistlerin genelde otelden ve otel plaj çevresinde çıkmama nedeniyle Manavgat'a giderek alışveriş yapma oranlarının aktif sezona göre çok düşük olduğunu anlatan Aydoğan, "Kış döneminde bölge destinasyonuna gelen Avrupalı yaşlı turistler, yaz dönemine göre gelen turistlere göre çok uzun süreli kalsalar da harcama yapmaları düşük seviyede. Yazın ortalama 11 gün tatile gelen turist kış dönemine göre 4 ve 5 kat daha fazla harcama yapıyor. Kış döneminde gelen turistler hem barınma, hem iklim şartlarının durumu ve hem de otelin fiyat uygunluğu tatil tercihini belirliyor. Otelde dışına çıkma ve alışveriş yapma ikinci sırada kalıyor. " diye konuştu.

Manavgat Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Sami Dursun Doğan ise kış döneminde bölgeye gelen turistler ortalama 1,5 ile 2 ay kaldıkları için semt pazarlarından harcama yapmaların düşük seviyede olduğunu söyledi. Kışın semt pazarlarında ölü sezonun oluştuğunu belirten Doğan, bölgeye uzun süreli gelen yaşlı Avrupalı turistlerin, yaz dönemine göre konaklama tesislerinden düşük seviyede çıktıkları için alışveriş yapma oranının sınırlı olduğunu kaydetti. Doğan, "Kış döneminde uzun süreli tatile gelen turistler, yaz dönemine göre çok az sevide alışveriş yapıyor." diye konuştu.

Side Esnaf Birliği Derneği(SEBD) Başkanı Mehmet Ergen, kış döneminde uzun süreli tatile gelen turistlerin genelde doğa ve kültür turizmi endeksli olduğu için alışverişe yansımadığını söyledi. Yazın ortalama 11 günlük tatile gelen Avrupalı turistlerin harcama potansiyellerin kış dönemine göre kat kat fazla olduğunu vurgulayan Ergen, "Kışın bölgemize gelen Avrupalı turistler genelde uzun süreli barınma öncelikli geldiği için fazla alışveriş yapmıyorlar. Yapanlarda düşük seviyede yapıyor. Yaz döneminde 11 günlük kısa sürelerle gelen turistler ise bölgeye gelme ve gitmede pazara çıktıkları için alışveriş yapıyorlar. Buda esnafın yüzünün gülmesi anlamına geliyor. 45 gün ve 2 aylık turistler genelde tüm ihtiyaçlarını otelden karşıladıkları için dışarı çıkarak alışveriş yapmaya fazla yanaşmıyor. Alışverişler çok düşük düzeyde oluyor." ifadesini kullandı.

Yapılan istatistiksi çalışmalara göre 11 günlük tatile gelen Avrupalı turistlerin ortalama harcaması 600 dolar olurken, kış döneminde uzun süreli kalan yaşlı turistler ise 100-150 dolar arasında sınırlı olduğu dile getiriliyor.

Sueno Otelleri Genel Müdürü Yaşar Ersoy, otellerine kış döneminde genelde başta Almanlar olmak üzere emekli ve yaşlı Avrupalı turistlerin geldiğini söyledi. Otellerinde kışın yaşlı Avrupalı turistlerin ortalama 2 ay kaldıklarını belirten Ersoy, Almanya'dan konaklama tesislerine kış döneminde aynı odaya 10 ve 15 yıldır gelerek 2 ay kalan yabancı misafirlerinin olduğunu kaydetti.

Yedi yıldır 2 aylığına tatil için Manavgat'ta bir otele tatile geldiğini belirten Alman turist David Menset, Berlin'de havalar soğuyunca soluğu Türkiye'de aldığını ifade etti.