Edirne’de bulunan Avrupa’nın ikinci büyük Sinagog’u Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yaptığı restorasyon sonrası başta İstanbul olmak üzere çeşitli şehirlerden gelen Musevi cemaatle doldu taştı.

Bir dönem 20 bin civarında Yahudi’nin yaşadığı Edirne'de Balkan ve Birinci Dünya Savaşları sonrasında göç başladı. Yaşanan göç sonucunda şehirde Yahudi cemaatinden sadece bir aile kaldı. Göçün ardından Edirne’de bulunan Büyük Sinagog da cemaatsiz kaldı. Bakımsızlık nedeniyle bir süre ayakta duran sinagog zaman içerisinde yıkılmaya başladı. Yok, olma tehlikesi geçiren Musevilerin ibadethanesine Vakıflar Genel Müdürlüğü el attı. 2010 yılında başlatılan restorasyon çalışması tamamlanarak Sinagog Mart ayında ibadete açıldı.

Aslına uygun olarak yeniden yapılan sinagoga Yahudiler, yoğun ilgi gösteriyor. Hafta sonları ve resmi tatil ile kendi kutsal günlerinde İstanbul’dan kafileler halinde gelen Museviler, Büyük Sinagog'da ibadet yapıyor. Dualar ve ilahiler okuyan Yahudiler, ibadetin ardından şehrin tarihi mekanlarını geziyor.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı tatilini fırsat bilen 500 civarında Yahudi, otobüslerle Edirne’ye geldi. Kaleiçi mevkiinde bulunan Büyük Sinagog’a geçen Museviler ibadetlerini yaptı, dualar ve ilahiler okudu. Kendilerine ait dini kıyafetlerini giyen cemaat yapılan dualara eşlik etti. İbadeti Musevi kadınlar da takip etti. Sinagog’un balkonunda yerini alan kadınlar, ibadeti, edilen duayı eşlik etti.

İstanbul’da yaşayan Daniel Çifkurt, yapılan restorasyonun ardından sinagogu boş bırakmamak için cemaatin sırayla buraya geldiğini söyledi. Çiftkurt, dualar ettikten sonra Edirne’de çok güzel bir günlük geçirdiklerini anlattı.