Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Suriye’nin Kobani kentinde IŞİD’le yaşanan çatışmada öldürülen ve dün toprağa verilen Yusuf Eren’in şehit polis memurları Osman Bal ile Ali Kızıloğlu olayıyla ilgisi olduğunu açıkladı. Vali Aksoy, “ Öldürülen gencin daha önce Diyarbakır’da 2 polisimizin şehit edilmesiyle ilgili ilk kişi olduğu yönünde dolayısıyla bizdeki tespitlerimiz bu yönde” dedi.

Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde 26 Ağustos 2014 tarihinde peş peşe iki polis cinayeti işlenmişti. Önce Huzurevleri Mahallesi’nde 42 yaşındaki polis memuru Osman Bal, daha sonra Peyas Mahallesi’nde 25 yaşındaki istihbaratçı Ali Kızıloğlu evlerinin önünde arkadan yaklaşan kişiler tarafından şehit edildi. Bu olaydan iki ay sonra ise Bağlar ilçesinde astsubay Necdet Aydoğdu eşiyle çıktığı semt pazarından başından vurularak şehit edildi. Üç olayın da failleri şuana kadar yakalanmadı. Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, bugün yaptığı açıklamada, dün Diyarbakır’da toprağa verilen YPG’li Yusuf Eren’in iki şehit polis olayıyla ilgisi olduğunu açıkladı. Vali Aksoy, “Kobani'de öldürülen gencin daha önce Diyarbakır'da işlenmiş olan 2 polisimizin şehit edilmesiyle ilgili ilk kişi olduğu yönünde dolayısıyla bizdeki tespitlerimiz bu yönde. İki polisimize onların şehit edilen polis memuruyla bu kişinin onları şehit edilmesiyle irtibatlı ve şehit eden kişi olduğu yönünde güvenlik birimlerimizde tespiti ve değerlendirilmesi var” dedi.

EMNİYET MÜDÜRÜ BÖĞÜRCÜ ‘GÖRÜNTÜLER VAR, OLAY TERÖR DEĞİL’ DEMİŞTİ
26 Ağustos 2014 tarihinde evinin önünde başından vurularak öldürülen polis memuru Osman Bal’ın cenaze törenine katılan Diyarbakır Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, “Olayın siyasi bir yönü yok, terör faaliyetinden dolayı olmuş bir hadise değil.” ifadelerini kullanmış, olayla ilgili ellerinde görüntü olduğu bilgisini gazetecilerle paylaşmıştı. Olaydan bir hafta sonra Bal’ın cinayeti terör kapsamından çıkarılıp ‘adi olay’ denilerek Cinayet Büro Amirliği’ne gönderilmişti. Ancak gelişmeler farklı seyretmiş, savcılık, elde ettiği deliller doğrultusunda Osman Bal’ın dosyasını yeniden terör kapsamına almış ve soruşturması devam eden Ali Kızıloğlu dosyasıyla birleştirmişti.