Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te 37 kişinin hayatını kaybettiği Madımak olaylarının 22. yıl dönümü nedeniyle Vali Alim Barut ve beraberindekiler Bilim ve kültür Merkezi'nde olaylarda hayatını kaybedenler için hazırlanan anı köşesine karanfil bıraktı.

Vali Alim Barut, 2 Temmuz’un Sivas’ın ve Sivaslının hafızasına acılarla dolu kara bir gün olarak geçtiğini belirterek, "Buradaki yangın maalesef Sivas’ın geleceğini ateşe verdi. Ne acılar ne de ateş söndü, bu acı bizim acımızdır. Hayatını bu olaylarda kaybedenlerin acısı hala içimizi yakmaktadır. Hepsi bizim kaybımız, değerimiz, geleceğimizdi. Geriye bakarak ilerlenmez, tabi ki acılarımızı unutmayacağız, tarihin tekerrür etmemesi için birlik ve beraberliğimizi bozmadan geleceğe yöneleceğiz." dedi.

Madımak olayları için ilk anma etkinliği Vali Alim Barut, Belediye Başkanvekili Erdal Karaca, kamu kurum müdürleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. Vali Barut ve beraberindekiler, Bilim ve Kültür Merkezi olarak yeniden düzenlenen eski adıyla Madımak Oteli'nde olayda hayatını kaybedenlerin anısına oluşturulan ve isimlerinin yer aldığı anı köşesine karanfil bıraktı. Vali Alim Barut, burada yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: "2 Temmuz tarih olarak Sivas’ın ve Sivaslının hafızasına acılarla dolu kara bir gün olarak geçmiştir. Görünene göre karar verenler ne kadar az şey gördüklerinin farkında olmayanlardır. Çünkü ilk anda gördükleri gösterilmek istenendir. Hedef saptırılarak gerçeklerin görülmesi engellenmektedir. Provokatörler maalesef amacına ulaşmış Sivaslının alnına kara bir leke çalınmıştır. Çatışma var gibi gösterilmiş peşin hükümlerle şunu bunu suçlamak olanı olayı ortadan kaldırmaz. Ortak değerlerimiz o kadar çoktur ki farklılardan hareket ederek birlik ve beraberliğimiz bozulmaya çalışılmıştır. Sivas’ta yaşananlar bir çatışma değildir. Tamamıyla Sivas’a yönelik icra edilmiş olaylardır."

"Hoşgörü içinde 2 Temmuz 1993 tarihine kadar asırlardır bir arada yaşamış, o gün bu gündür gene bir arada yaşayan ve bir arada yaşama arzusunda olan milletimizin birlik ve beraberliğinin huzur ve güvenine kast edilmiştir." diyen Vali Alim Barut sözlerini şöyle sürdürdü: "Asırlardır senliğe, benliğe mahal vermeyen bu topraklarda yaşanmış en kara bir gündür. Bu topraklar asırlarca kardeşçe yaşayan insanların ayrı gayrı yapmak için düzenlenen oyun üstüne oyun denemeleri kardeşi kardeşe düşman etme girişimleri ayırmadan bölmeden imkânsız olduğu için yapılmaktadır. Farklıların derinleştirilip husumet doğacak ortam oluşturulması amaçlanmaktadır. 2 Temmuz 1993 öncesi ve sonrasında hoşgörülü bir arada yaşayan Sivaslılar kan ve gözyaşına mahkûm edilmesini nefretle lanetle kınıyorum. Buradaki yangın maalesef Sivas’ın geleceğini ateşe verdi. Ne acılar ne de ateş söndü bu acı bizim acımızdır. Hayatını bu olaylarda kaybedenlerin acısı hala içimizi yakmaktadır. Hepsi bizim kaybımız, değerimiz, geleceğimizdi. Geriye bakarak ilerlenmez, tabi ki acılarımızı unutmayacağız tarihin tekerrür etmemesi için birlik ve beraberliğimizi bozmadan geleceğe yöneleceğiz. Madımak Oteli yangınında hayatını kaybeden 37 vatandaşımızın anısı önünde saygı ile eğiliyor rahmetle anıyor milletimize yakınlarına tüm Sivas ve Sivaslılara baş sağlığı diliyorum."

Öte yandan Madımak olaylarının 22. yıl dönümü anma etkinlikleri nedeniyle Sivas'ta Emniyet Müdürlüğü geniş güvenlik önlemleri aldı. Yürüyüşün güzergahı olan Mevlana Caddesi, Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Caddesi'nin bir bölümü ile Bilim ve Kültür Merkezi olarak kullanılan eski Madımak Oteli'ne çıkan tüm ara yollar araç trafiğine kapatıldı. Etkinlik nedeniyle 3 bine yakın polis görev aldı. Alan içinde kalan bölümlerde bomba konma ihtimaline karşı çöp kutuları çıkarıldı. Alanda Toma, panzer, itfaiye ve polis araçları hazır bulunduruldu. Polis helikopterleri havadan uçuş gerçekleştirdi. Şehir girişlerinde kontrol noktaları oluşturularak şehre gelen araçlar kontrolden geçirildi. Çok sayıda Çevik Kuvvet ekibi de hazır bekletildi.