Avukat Turgay Balaban, usulsüz dinleme iddiası üzerine hakkında ihraç istemiyle idari soruşturma yürütülen İstihbarat Şube Müdürü Seyit Ahmet Dikici'nin gözaltına alınmaması için Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın İçişleri Bakanlığı'na ‘iyi çocuktur paralelle mücadele ediyor, tarafımca takip ediliyor’ şeklinde resmi yazı yazdığı iddiasının yargıyı etkileme ve suçluyu kayırma suçunun işlenmesi anlamına geldiğini söyledi. Balaban, “Zira usulsüz dinleme iddiasına konu olan taleplerde bu şahsında imzası var. Şüpheli kendisi. Tanırım iyi çocuk, ihraç istemiyle idari soruşturma geçiriyor. Tek parti dönemini, valiler aynı zamanda parti il başkanı diye eleştirenler şimdi daniskasını yapıyor.” ifadelerine yer verdi.”

HABER ULUSAL MEDYADA YER ALDI

Önceki gün ulusal medyada, Eskişehir’de usulsüz dinleme iddiası üzerine gözaltına alınan ve daha sonra serbest kalan ancak bu polislerle birlikte usulsüz dinleme iddiası üzerine hakkında ihraç istemiyle idari soruşturma yürütülen İstihbarat Şube Müdürü Seyit Ahmet Dikici’nin gözaltına alınmaması için İçişleri Bakanlığı'na ‘iyi çocuktur paralelle mücadele ediyor, tarafımca takip ediliyor’ şeklinde resmi yazı yazan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ile ilgili ‘iyi çocuktur tanırım’ başlıklı haberlere yer verilmişti. Vali Tuna imzasıyla İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu’na gönderildiği ileri sürülen yazının da yer aldığı habere ilişkin Eskişehir’de gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan polislerin avukatlarından olan Turgay Balaban’dan açıklama geldi.

‘ VALİ YARGIYI ETKİLEME VE SUÇLUYU KAYIRMA SUÇU İŞLİYOR’

Sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından konuya ilişkin açıklama yapan Avukat Balaban, “Koskoca vali iyi çocuk diyecekte altından kötü bir şey mi çıkacak? Hayır, okul veya cami yaptırmamış. Paralelle mücadele etmiş o yüzden iyi çocukmuş. Valinin imzasını taşıyan belge gerçek midir bilmem. Lakin gerçekse vali bey yargıyı etkileme suçu işliyor. Sanırım belge gerçek. Evraka sayı numarası bile verilmiş. Sanırım suçluyu kayırma bile olur bu yazı.” ifadelerine yer verdi.

‘ İYİ ÇOCUK İHRAÇ İSTEMİYLE İDARİ SORUŞTURMA GEÇİRİYOR’

Avukat Balaban, söz konusu soruşturma kapsamında Vali Tuna’nın ‘iyi çocuktur, paralelle iyi mücadele ediyor, takip ediyorum.” dediği İstihbarat Şube Müdürü Seyit Ahmet Dikici’nin davaya konu olan tapelerde imzasının olduğunu ve ihraç istemiyle idari soruşturma geçirdiğini anlattı. Avukat Balaban, “Zira usulsüz dinleme iddiasına konu olan taleplerde bu şahsında imzası var. Şüpheli kendisi. Tanırım iyi çocuk, ihraç istemiyle idari soruşturma geçiriyor. Pazartesi Yüksek Disiplin Kurulu'nda bu yazıyı müsteşara sallayacağım, göstereceğim. Aslında ben de iyi çocuğum. Bu adamlarla bir olmayın diye paralelle mücadele ediyorum.” ifadesini kullandı.

‘KİMSE KİŞİSEL KEFALETİNİ HUKUKSUZLUĞU ÖRTMEK İÇİN KULLANAMAZ’

Mücadelelerinin hukuk ve adalet için olduğunu belirten avukat Balaban, kimden gelirsen gelsin yanlışın ve hukuksuzluğun karşısında olacaklarını kaydetti. “Bakalım valiye beye, iyi tanıdığı çocuk sorulacak mı? Biri kişisel kefaletini bir hukuksuzluğu örtbas etmek için kullanabilir mi? Aslında vali bey de iyi çocuktur.” diyen avukat Balaban, Bakan Nabi Avcı ile Milletvekili Salih Koca’ya göndermede bulundu.

‘BAKAN İLE MİLLETVEKİLİNİN TELEFONLARI HANGİ BAZ İSTASYONUNDAN SİNYAL VERİYORDU’

Avukat Balaban, şu ifadeleri kullandı: “Bakan Nabi Avcı ve Milletvekili Salih Koca’nın cep telefonu bilgileri bir zamanlar acaba hangi baz istasyonundan sinyal veriyordu. Hepsini pazartesi günü Yüksek Disiplin Kurulu'nda müsteşarın önünde haykıracağız. Vali beydeki de ne akılmış. Böyle yazı yazılır mı arkadaş? Beyin bedava. Stajerimin tepkisi, ‘Turgay bey, bu şehre bende vali olabilirim.”

‘MÜVEKKİLERİMİZ CEZALANDIRILIRSA BU İYİ ÇOCUKTA CEZALANDIRILMALI’

Vali Tuna’nın Bakanlığa gönderdiği ilgili yazıda ‘sonlandırmıştır’ ibaresinin tam bir garabet olduğunun altını çizen Avukat Balaban, “Bizim müvekkillerimizi cezalandırırlarsa, bu iyi çocuğu da cezalandırmaları gerekir. Yok, öyle 2 kuruşa 5 köfte. Adalet ve hukuk herkese eşit uygulanacak. Talep edene bir şey yok. Dinleyene ihraç. Hadi oradan.” sözlerini kullandı.

‘TEK PARTİ DÖNEMİNİ ELEŞTİRENLER ŞİMDİ VALİ İLE DANİSKASINI YAPIYOR’

Ayrıca paralel yapı ifadesinin bir siyasi söylem olduğunu, suçun kanunilik ilkesine de aykırı düştüğünü vurgulayan, Vali Tuna’nın bu girişimini tek parti döneminde yaşanan gelişmelere benzetti. Balaban, şöyle dedi: “Tek parti dönemini, valiler aynı zamanda ‘parti il başkanı’ diye eleştirenler şimdi daniskasını yapıyor. Büyük lokma ye lakin büyük söz söyleme. Tek parti döneminden aksi beklenemez. AKP şuana da bunu çok partili sistemde başardı.”