Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, şu anda Kapıkule yolunda 3 kilometrelik bir araç kuyruğunun olduğunu belirterek, yığılmanın kendilerinden kaynaklanan bir durum olmadığını söyledi.
Avrupa’nın farklı ülkelerinde yaşayan gurbetçiler, yaz tatillerini geçirmek üzere Türkiye’ye doğru yola çıktı.

Temmuz ayının başında memleketlerine akın eden gurbetçiler, Ramazan Bayramı ve tatilini tamamladıktan sonra dönüş yoluna geçti. Aynı anda yola çıkan gurbetçiler, Kapıkule Sınır Kapısı’nda yığılmalara neden oldu. Gece boyunca devam eden yoğun gurbetçi gelişi nedeniyle ilk olarak gümrük sahası doldu. Gümrüğe sığmayan araçlar, Kapıkule yolunda beklemeye başladı. Sabah saatlerinde Kapıkule yolunda araç kuyruğu 4 kilometreyi geçti.

Edirne Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri kavşaklarda görev alarak gelen gurbetçileri Pazarkule ve Hamzabeyli sınır kapılarına yönlendirdi. Türk ve Bulgar gümrük yetkililerinin bir araya gelmesiyle alımlar hızlandı. Sabah saatlerinde 4 kilometreyi geçen araç kuyruğu erimeye başladı. Bu arada Türkiye’den çıkış yapmak üzere Kapıkule Sınır Kapısı yolunda saatlerce sıra bekleyen gurbetçiler yetkililere tepki gösterdi.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan ve İl Jandarma Komutanı Albay Kamuran Ersan gurbetçileri ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Kapıkule gümrük sahasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Şahin, bayram sonrasında dönüşe geçen gurbetçiler ile Ortadoğu ülkelerinde gelen yolcuların gümrükte yığılmaya neden olduğunu açıkladı.
Şahin, “Şu anda Bulgar tarafındaki yoğunluk da fazla tabii ki, oranın işlemlerini biraz yavaş sürmesinden meydana gelen bir yoğunluktur. Biz saatte 450 alabiliyoruz. Ama onlarda 180 araç alınca böyle yığılmalar söz konusu oluyor.” dedi. Bu durumun geçici olduğunu ve gün içerisinde biteceğini kaydeden Şahin, şunları söyledi: “Geçen sene bugüne göre yüzde 100’ün üzerinde bir artış var. Tabii ki artış dolasıyla gurbetçilerimiz biraz beklemek zorunda. Bizim elimizde olan bir şey değil. Arkadaşlarımız görevlerini en iyi şekilde yapıyorlar.”

Konuyla ilgili olarak Mülki İdare Amiri ve Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü’nün Bulgar tarafıyla bir görüşme gerçekleştireceğini aktaran Vali Şahin, şu anda alınan 180 aracın bundan sonra 200-300’e çıkarma yoluna gidileceğini açıkladı.