2017 yılında yapılacak '23. İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları' hazırlıklarının sürdüğünü belirten Vali İbrahim Şahin, olimpiyat sayesinde Samsun'un 'Akıllı Sosyal Şehir' olacağını söyledi.

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu ile İngiltere Büyükelçiliği tarafından Samsun Sheraton Otel'de düzenlenen 'Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşit Muamele Hakkı' konulu çalıştaya katılan Vali Şahin, Samsun'da yapılacak etkinlikler ve yenilikler hakkında bilgi verdi. İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları kapsamında Samsunluların bir çok yeniliğe kavuşacağını sözlerine ekleyen Vali Şahin, bunlardan birisinin dünyanın sayılı şehirlerinde olan Smart Sosyal City (Akıllı Sosyal Şehir) sistemi olduğunu kaydetti.

Olimpiyatların yapılacağı 2017 tarihinin Samsun için önemli milatlardan biri olacağını ifade eden Şahin, "Bu İşitme Engelliler Olimpiyatları'nın Samsun'a kazandıracağı kaliteli, yeni, modern spor tesislerinin yanı sıra bize 'Smart Sosyal City' diye tabir ettiğimiz ya da 'Akıllı Sosyal Şehirler' diye de tercüme edebileceğimiz bir yapıyı oluşturuyoruz. Onunla ilgili ciddi hazırlığımız var. İşitme engellilerin önüne gelen her şahısla çok rahat diyalog kuramayacakları için onlar ellerindeki tabletlerle ya da yazışma aletleriyle wireless (kablosuz internet) ortamını sağlayacağız. Bu sistemin kurulmasıyla sporcular Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden (OMÜ) Tekkeköy-Çarşamba ayrımına kadar insanların yoğun yaşadığı sosyal birimlerin olduğu ve spor tesislerin olduğu yerlerde rahatlıkla haberleşebilecekler. Onun için bu anlamda çok ciddi yazılımlar yaptırıyoruz. Bir taraftan da gerek vericilerin, gerekse fiberoptik kablolarının donatılmasıyla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Bunlar Samsun'un 2017 yılından sonraki dönemi için de çok büyük önem arz edecek. Çünkü herhangi birimiz 3G veya 4G ile haberleşme yerine wireless teknolojisini kullanıyorsanız rahatlıkla bunu insanların yoğun yaşadığı alanlarda kullanabileceksiniz." dedi.

Çalıştayın düzenlenme amacıyla ilgili konuşan İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Mithat Dumanlı ise, "Bu proje ve çalıştay mülki idare amirlerinin, mülkiye müfettişlerinin, sivil toplum kuruluşlarının, kolluk birimlerinin var olan ayrımcılık yasağı ve eşit muamele hakkı konusundaki bilinç, hassasiyet ve bilgi düzeylerini arttırmayı hedeflemektedir. Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti anayasasında devlet memurları kanununda ve Türk Ceza Kanunu'nda ayrımcılık yasağı ve eşit muamele hakkında muhtelif düzenlemeler mevcuttur. Ülkemiz bu hususta düzenlemeler içeren birçok uluslararası sözleşmeleri de kabul etmiştir. Bunlardan bir kısmı katılım süreci devam eden Avrupa Birliği'nin temel mevzuatları arasında yer almaktadır. Mevcut iç hukuk düzenlemelerine ilaveten Avrupa Birliği'ne uyum süreci kapsamında hazırlanan Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kanunu Tasarısı taslağı da Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca hazırlanmış ve Başbakanlığa sevk edilmiştir. Bu kanun tasarısı taslağı Mülkiye Teftiş Kurulu'nun siyasi kriterler programı kapsamında yürüttüğü bir başka projenin ürünü olan kanun tasarısını ve bunu kapsadığı alanla ilgili olan hususları birlikte değerlendireceğiz. Ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik kanunu, Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerinin yargı ve temel haklar başlığını taşıyan 23. faslının temel konularından biridir." diye konuştu.

Konuşmaların ardından çalıştay sunumlarına geçildi. İlk olarak İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi İbrahim Akın, 'Ayrımcılık Yasağı ve Eşit Muamele Hakkı Konusunda AİHM Kararları ve Örnek Uygulamalar' adlı sunumu gerçekleştirdi. Daha sonra ise sırasıyla Mülkiye Müfettişleri Murat Gözütok, Cenk Hakan Karaduman ve Bedrettin Özmen 'Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşit Muamele Hakkının Gelişim Süreci, Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kanunu Tasarı Taslağı ve Anayasa Mahkemesi'nin Örnek Kararları ile Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşit Muamele Hakkı Konusunda İç Hukuk Düzenlemeleri ve Mülki İdare Amirlerinin Sorumlulukları' konularında proje sunumlarını yaptı.