Hatay Valisi Ercan Topaca’nın Kocaeli Valisi olduğu dönemde makam tuvaletini altın kaplattırdığı iddia edildi. Uz-Ak yapı firmasına 752 bin TL’ye yaptırılan tadilatta kullanılan malzemelerin tamamına yakını altın kaplama. Banyo ve tuvalete altın kaplama “tuvalet fırçalığı, altın kaplama sabunluk ve havluluk, altın kaplama bornoz askılığı ve altın kaplama çöp kovası” alındı. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, tadilata tepki göstererek, "Türkiye'nin imkanları bu kadar bol değil. Ama bunlar valisiyle, başbakanıyla, cumhurbaşkanıyla vatandaşın ödediği vergileri sorumsuzca harcadılar."dedi

Cumhuriyet Gazetesi'nin haberindeki iddiaya göre, Kocaeli İl Özel İdaresi ile yüklenici firma olan Uz-Ak Yapı Malzemeleri arasında Kocaeli Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü ve Kocaeli Valilik Makamı tadilatı işi için 6 Eylül 2011’de sözleşme imzalandı. Tadilatın 15 gün süreceğinin belirtildiği sözleşmede söz konusu işin bedelinin 752 bin TL olacağı kaydedildi. Tadilatta kullanılacak malzemelere ilişkin yüzdelik tablosunda ise malzemeler kalem kalem sıralandı. Listede yer alan ilginç malzemelerden bazıları şöyle: “Altın kaplama çöp kovası, altın kaplama diş fırçalık, altın kaplama tuvalet kâğıtlık, altın kaplama sabunluk, altın kaplama havluluk, altın kaplama tuvalet fırçalık, altın kaplama askılık.”

AKAR: FUZULİ BÜYÜK BİR MASRAF

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, duruma tepki gösterdi. Akar, şunları söyledi: "O dönemde yapılan tadilatı doğru bulmamıştık. Doğru bulmama gerekçemiz yeni vilayet binasının yapılacak olmasıydı. Nitekim yeni bina tamamlandı. Fuzuli büyük bir masraf yapıldı. Türkiye'nin imkanları bu kadar bol değil. Ama bunlar valisiyle, başbakanıyla, cumhurbaşkanıyla vatandaşın ödediği vergileri sorumsuzca harcadılar. O dönemde Kocaeli valisi bunları yaptı. Çok dillendirdik. Ama maalesef onu o dönemde yaptılar. Gereksiz olduğunu söylemiştik. Gereksiz olduğu ortaya çıktı."

VALİ TOPACA'NIN CEVABI

Konuyla ilişkin olarak Vali Ercan Topaca, Kocaeli'ndeki bir yerel gazeteye açıklama yaptı. Topaca, şunları kaydetti: “Bu 5 yıl önce tartışılan bir konuydu. Bu haberin yeniden servis edilmesinde kasıt var. Altın kaplama tuvalet dedikleri şey bütün yapı marketlerde bulunabilecek bir şey. Hükümet konağının toplam tadilatı 752 bin lira tutmuştur. Eğer o gazetenin ithamındaki gibi tuvalet ve tuvalet malzemeleri altından olsa 7-8 kilo altın kullanmamız gerekir ve sadece tuvaletin tadilatı bu paraya denk gelirdi. Altın kaplama diye bir şey yok. O malzemeleri Ankara’da bir firmadan aldık. Firmayla da görüşüp aldığımız malzemelerin örneğini ve fiyatlarını istedim. Daha önce de bu konuyla ilgili Yargıtay’da dava açılmıştı. Ancak o dönem Yargıtay kovuşturmaya yer yoktur demişti."