Emniyet Genel Müdürlüğü müfettişleri, Eskişehir'de valinin özel kalem müdürünün usulsüz dinlendiği yönündeki haberlerin gerçek olmadığını ortaya çıkardı. Müfettişlerin raporunda, özel kalem müdürünün 1 ay süreyle yasalara uygun bir şekilde dinlendiği, dinlemeyi gerçekleştiren emniyet personeli hakkında yasal işlem yapmaya gerek olmadığı ifade edildi.

Hükümete yakın bazı gazeteler, bir süre önce yaptıkları haberde, eski Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar'ın Eskişehir valisi olduğu dönemde M.K.'nın özel kalem müdürlüğünden alındığını ve terör faaliyetleri iddiasıyla illegal bir şekilde dinlemeye tabi tutulduğunu yazdı. Bu haberlerden sonra Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından idari, savcılık tarafından adli soruşturma başlatıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, söz konusu haber üzerine konuyu araştırmak üzere Eskişehir'e iki müfettiş gönderdi. Müfettişler dinlemeyle ilgili evrakları tek tek inceledi. Dinlemede görev alan ve yetkisi bulunan polislerin ifadesini aldı. Müfettişler, İstihbarat Şube Müdürü S.A.D.'nin hazırladığı resmi evrak sonrası ilgili mahkemece verilen karar üzerine M.K.'nın telefonlarının 'önleme' amacıyla dinlendiğini tespit etti.

İki müfettiş, olayla ilgili hazırladığı raporu, adli soruşturmayı yürüten Eskişehir Cumhuriyet Savcılığı ile İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu'na gönderdi. Müfettişlerin her iki makama gönderdiği imzalı, mühürlü raporda, şu ifadeler yer aldı:

"Valilik Özel Kalem Müdür Vekili olarak görev yapan M.K.'nın şaibeli ve valilikle iş ilişkisi olan kişilerle aşırı samimi görüntü vermesi ve valilikçe yürütülen 'Türk Dünyası Kültür Başkenti Eskişehir' tanıtım programının ihalelerine katılan kişi ve firma yetkililerinden menfaat temin eniği, reklam gelirlerinden pay aldığı şeklinde istihbari bilgiler alınması; şahsın dikkat çekecek boyutta, gelirinin çok fevkinde harcama yapması hususları göz önünde bulundurulduğunda; devletin ildeki en yüksek temsilcisi olan valinin en yakınındaki kişinin kanunsuz işlere karışması halinde bu durumun kamuoyunca sadece şahsın kişisel yanlışı olarak değerlendirilmeyeceği, valilik makamı ve dolayısıyla devletin itibarı da zarar göreceği için varsa bir yanlışın ortaya çıkarılması amacıyla ilgili hakkında organize suç şüphesi ile önleme dinlemesi yapılmasının yerinde olduğu, dinlemenin başka bir amaca yönelik olarak yapıldığına dair herhangi bir bilgi ya da belgenin de mevcut olmadığı, dinlemenin 2559 sayılı yasanın Ek. 7. maddesi kapsamında yapıldığı anlaşılmakla, dinlemeyi gerçekleştiren Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü personeli hakkında herhangi bir işlem tesisine mahal olmadığı kanaat ve sonucuna varılmıştır."

M.K. için ilgili mahkeme tarafından 3 aylık dinleme süresi verildiği, ilk bir ayda yapılan dinleme ve fiziki takipte suç unsuru bulunamadığı için dinlemenin 30. günde bırakıldığı belirlendi. Müfettiş raporları üzerine savcılığın konuya ilişkin soruşturma yapmadığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün de idari soruşturma yapmayarak dosyayı kapadığı öğrenildi.

M. K.'ya, yaşananlardan şüphelenmemesi için görevden alındıktan sonra bile valilik tarafından iki kez üstün başarı belgesi, plaketi verildiği ifade ediliyor.