Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, İstanbul’da düzenlenen Van Ekonomi Zirvesi’nde konuşmasının Cumhurbaşkanlığı tarafından engellendiğini söyledi. Bunu ‘tahammülsüzlük’ olarak niteleyen Kaya, “Cumhurbaşkanının orada kendisini övmeyen, kendisinin propagandasını yapmayan herkese tavrının bu olduğunu düşünüyoruz ve biliyoruz.” dedi.

Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Van Ekonomi Zirvesi’nde konuşmacı krizi yaşanmıştı. Yaklaşık bir ay önce planlanan zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da davet edilmiş, ancak Erdoğan zirveye katılmamıştı. İsmi konuşmacılar listesinde yer alan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya ve diğer konuşmacılar ise listeden çıkarılmıştı.

Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) değerlendirmelerde bulunan Bekir Kaya, aylar öncesinden konuşmacıların listesinin belli olduğunu, listenin dün gece Cumhurbaşkanlığı makamı tarafından değiştirildiğini söyledi.

Yeniden düzenlenen konuşmacı listesinde Cumhurbaşkanı, vali ve AK Parti’den bir milletvekili olduğunu belirten Kaya, “Van 1. Ekonomi Zirvesi İstanbul’da düzenlenme kararı alınmıştı. Bizim ekonomist diye bir dergimiz var ‘Van dergimiz’ Daha öncesinde çalıştay üzerinde çalışmışlardı geçen seneden beri. İstanbul’da birçok ekonomi çevresinin katıldığı ekonomi zirvesi yapmak istedik. Bizde büyükşehir belediyesi olarak Van Ticaret Odası, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları destek verdik sponsor olduk. Bir ekonomi zirvesi yapma kararı çıktı. Cumhurbaşkanı da davet edildi. Konuşmacılar, programın açılışını kimler yapacak, 1 ay öncesinde belli olan bir programdı. En son dün gece bize bir haber geldi Cumhurbaşkanlığı makamı bu programı tamamen değiştirmiş; kendisi, il valisi ve AKP’den bir milletvekili konuşacak. Başka da konuşmacı istemediğini belirtmiş.” şeklinde konuştu.

‘ÜÇ GÜN ÖNCE ATANAN VALİ, VAN EKONOMİSİ HAKKINDA NE SÖYLEYEBİLİR?’

Konuşmacı listesinde yer alan Van Valisi’nin 3 gün önce Van’a atandığını ve Van ekonomisi hakkında bir şey bilmediğini ifade eden Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunu bir tahammülsüzlük örneği olarak görüyorum. Cumhurbaşkanının orada kendisini övmeyen, kendisinin propagandasını yapmayan herkese tavrının bu olduğunu düşünüyoruz ve biliyoruz. Belki biz orada bazı gerçekleri dile getirecektik. Van’ın içerisinde bulunduğu durumu, Van’daki ekonomik gelişmeleri bunları aslında muhatapları konuşacaktı. Şimdi düşünün yaklaşık 30 bin üyesi olan ticaret odası başkanı kentin ekonomisine yön veren bir kurum. Bu kurumun başkanı konuşmayacak ama 3 gün önce Van’a tayini çıkan Van’ı hiç görmemiş direkt eski görev yerinden İstanbul’a bu programa gelip vali konuşacak Van’ın ekonomisini. Şimdi ne söyleyebilecek o vali? O vali Cumhurbaşkanına, iktidar partisine methiyeler düzecek. Dolayısıyla Cumhurbaşkanının istediği de böyle bir konuşmaydı.

Aylar öncesinde kaç defa tartıştığımız kaç defa toplantı yaptığımız bir husustu. Dün gece Cumhurbaşkanlığı makamı bu programı tamamen değiştirdi, müdahale ettiği konusunda dün saat 03.00’a kadar da bunun görüşmelerini yaptık bunu organize eden arkadaşlarımızla. Nihayetinde bu programın değişmeyeceğini Cumhurbaşkanının tamamen müdahale ettiğini, ele aldığını organizatörlere de bir söz hakkı bırakmadığı bilgisi geldi bize. Bizlerde bunun üzerine karar aldık ve geri çekildik. Katılmama kararı aldık. Ve bugün Van’dan gelen tüm sivil toplum kuruluşları temsilcileri, iş çevreleri, ticaret odasıyla birlikte katılmama kararı aldık.”

‘PROGRAM, CUMHURBAŞKANLIĞI TARAFINDAN AKP’NİN SEÇİM PROPAGANDASINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ’

Programın amacının ortak akıl buluşması ve Van için bir farkındalık oluşturmak olduğunu ifade eden Kaya, “İşin gerçeği; cumhurbaşkanlığı artık bildiğimiz cumhurbaşkanı makamı değil. Yürüyen her şeye el atan, kahvede sigara içen bir gençten tutun yolda yürüyen bir zabıtaya bir kadına bile müdahale edebilen hiçbir şeye tahammül göstermeyecek bir makama dönüştüğünü hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla davetli olduğu bir yerde nezaket kurallarını hiçe sayarak kendisini davet eden ev sahibi insanların konuşmasına bile müdahale edebilecek kadar pervasızlık gördük, bir hakaret gördük. Maalesef bu program getirildi cumhurbaşkanlığı tarafından AKP’nin seçim propagandasına dönüştürüldü.” ifadelerini kullandı.

CHP VAN İL BAŞKANI CEMAL ŞEN: ANTİDEMOKRATİK BU UYGULAMAYI KINIYORUZ

Yaşananların antidemokratik bir tavır olduğunu söyleyen CHP Van İl Başkanı Cemal Şen ise, “Bu sabah kongre salonuna giderken Büyükşehir Belediye Başkanı’nın konuşmayacağını, konuşma hakkının elinden alındığını duyduk. Biz böyle antidemokratik bir tavrı kınamak amacıyla salondan ayrılmak zorunda kaldık. Sayın Cumhurbaşkanı bunu belirlemiştir. Başta AKP’nin bir milletvekili konuşacak, daha sonra hala Van’a gelmemiş yeni bir valinin Van hakkında, Van ekonomisiyle ilgili bir düşüncesini ifade etmesi çok yanlış bir şeydir. Vali hala Van’a gitmemiş ama gelip İstanbul’da Van’ın ekonomisini değerlendirecektir, ondan sonra Cumhurbaşkanı konuşacaktır. İlin kentin dinamikleri, kentin temsilcilerini konuşturmama kararı almış biz de Cumhuriyet Halk Partisi Van İl Başkanlığı olarak bu tavrı kınıyoruz.” şeklinde konuştu.