Van Gölü Aktivistleri, Bitlis’in Tatvan ilçesindeki 5 bin yıllık antik kentin korunması ve turizme kazandırılması amacıyla kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulundu.

Van Gölü’nün Tatvan sahilinde bulunan Tatvan Halk Plajı mevkiindeki Tatvan antik kent bölgesinde basın açıklaması düzenleyen aktivistler, bölgede yapılan kaçak kazılara tepki göstererek, gerekli önlemlerin alınması gerektiğini kaydetti. Van Gölü havzasının tarihi yapılara dikkat çeken Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim görevlisi Erdoğan Özel, havzada bulunan tarihi kalıntıların bir kısmı olan Ahlat Selçuklu Mezarlığı ve kümbetlerinin, dünyanın en büyük İslam mezarlığı olduğunu vurguladı. Van Gölü’nün Tatvan sahilinde antik kent adında 5 bin yıllık tarihi mirasın yer aldığını hatırlatan Özel, bölgede yapılan kaçak kazılara tepki gösterdi.

Özel, alınması gerekli önlemleri şöyle dile getirdi: "Tatvan ilçemizde şu anda bulunduğumuz yer Urartulara ait 5 bin yıllık tarihi bir mirastır. Buranın ismi de Tatvan antik kenttir. 1986 yılında antik kent olarak tescil edilmiş olan bu alanda görkemli bir şehir bulunmaktadır. Bu şehrin ortaya çıkarılması için bilimsel kazıların yapılması şarttır. Bu alanda toprak altında tarihimiz yatıyor. Tarihi korumak, insanı korumak anlayışıyla hareket ederek tarihi alanları korumak zorundayız. Böylece tarihi miraslarımızı gelecek nesillere aktarmış olacağız. Biz Van Gölü Aktivistleri olarak bu eşsiz güzelliği sahiplenerek yeteri kadar tanıtımın yapılması için çeşitli kampanyalar yürütmeye devam edeceğiz. Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları tarafından da gerekli çalışmaların yapılması halinde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerek, bölgemize ve ülkemize önemli bir ekonomik katkı kazandıracağına inanıyoruz.”

Van Gölü Aktivistleri üyelerinden Abdulrezzak Ece de Van Gölü ve göl çevresindeki eşsiz güzellikleri sahiplenerek, yeterince tanıtım yapılması için çeşitli kampanyalar yürüteceklerini ifade etti.