Van Gölü’nün güzelliğine dikkat çekmek amacıyla Van Gölü havzasında gezi düzenleyen Van Gölü Aktivisleri Bitlis’in Tatvan ilçesinde bir araya geldi. Van Gölü’nün güzelliğini tanıtmaya katkı sunmak ve gölün kirletilmemesi için kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla Van Gölü çevresinde bir gezi düzenlediklerini belirten Van Gölü Aktivistleri, göl çevresindeki yerleşim alanlarında aktiviteler gerçekleştireceklerini söyledi.

Tatvan’da bir terasta toplantı yapan aktivistler, toplantı sonrası Van Gölü’nün Tatvan sahiline inerek, sahil yolu kıyı şeridini inceledi. Etkinlik hakkında Van Gölü Aktivistleri adına gazetecilere açıklama yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim görevlisi Erdoğan Özel, dünyanın en büyük sodalı gölü ve yine dünyanın 4’üncü büyük gölü, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün güzelliğine sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Van Gölü sayesinde bölgenin çok güzel bir iklime sahip olduğunu belirten Özel, Van Gölü’nün birçok deri hastalığına şifa olduğunu, Türkiye’de yaşayan kuş türünün yarısının Van Gölü havzasında bulunduğunu ve dünyada tek tür olan ve uçan balık olarak adlandırılan inci kefali balığının da Van Gölü’nde yaşam sürdüğünü kaydetti.

Van Gölü havzasında keşfedilmemiş çok güzel koyların bulunduğunu dile getiren Özel, şöyle konuştu: “Van Gölü iklim bakımından bölgeye çok şey kazandırdığı gibi, astım ve bronşit hastalığı yanı sıra birçok deri hastalığına da çok iyi geliyor. Türkiye’de yaşayan kuş turunun yarısı Van Gölü havzasında yaşamını sürdürüyor. Aynı zamanda dünyada tek türü olan uçan balık İnci Kefali Balığı türü de Van Gölü’nde bulunuyor ve her yıl belli dönemlerde akarsuya karşı yönelerek görsel şovlar sergiliyor. Çevresinde tamamen tarihi ve doğan güzellikler bulunan Van Gölü keşfedilmemiş koylara sahiptir. Bu güzelliği korumak ve tanıtmak bize düşüyor. Van Gölü güzelliğinin tanıtılmasına katkı sunmak ve Van Gölü’nün temiz tutulması için zaman zaman çeşitli aktiviteler düzenliyoruz. Amacımız Van Gölü havzası ve bölgenin güzelliğini en iyi şekilde tanıtabilmek, bölgemizdeki doğal ve tarihi güzelliklerin en iyi şekilde korunması konusunda kamuoyunu bilinçlendirmektir.”

Van Gölü’nün bilinçli ve bilinçsizce farklı yollardan kirletildiğini kaydeden Özel, “Kanallar ve akarsular yoluyla ne yazık ki güzel gölümüz kirletiliyor. Kurumların bir an önce önlem alması ve halkın da bu konuda duyarlı olup Van Gölü’nün kirlenmemesi için hep birlikte elimizden geleni yapmamız gerekiyor.” çağrısında bulundu.