Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim ve Toplum Dairesi tarafından, İpekyolu İMKB Fen Lisesi’nde TÜBİTAK Bilim Sergisi açıldı. Fen lisesi öğrencilerinin hazırladığı 'Solucanlı Tarım, Cilt Kanserini Önleyen Elbise, Suyu Takip Eden İnternet, Elektrik Üreten Kapı' gibi projelerin yer aldığı stantlar büyük ilgi gördü.

Tehlike saçan cilt kanseri konusunda çalışan öğrenciler, fabrika ortamında renklendirilen bebek elbiseleri cilt kanserine neden olunabildiğine dikkat çekiyor. Öğrenciler, projeleri sayesinde limonla, kara lahana ile bebek elbiselerini doğal olarak renklendiriyor ve cilt kanserini önlüyor.

İş kazalarının önüne geçmek isteyen öğrencilerin, mıknatıslı cam sileceği projesi de yüksekten düşmelere karşı önlem alıyor. Bir başka proje ise trafik kazalarını önlemeye yönelik; mıknatıslı araba projesiyle trafik kazalarının önüne geçmek isteyen öğrenciler, özelikle trafik ışıklarında meydana gelen maddi hasarlı kazaların önüne geçmeyi hedefliyor. Güneş enerjili seyyar şarj cihazı ile cep telefonunun biten şarjına önlem almayı playanlayan öğrenciler, aynalı yol projesiyle iki taraflı değil tek taraflı trafik ışıklarla da tasarruf sağlıyor.

Diğer yandan, kapılar artık boşa açılıp kapanmayacak. Kapı her açılıp kapandığında elektrik enerjisi üretecek. Üstelik bu enerjiyle çamaşır makinesi ve televizyon bile çalıştırılabilecek. Öğrenciler, bu projeyle evin tüm enerji ihtiyacının karşılanabileğini iddia ediyor.
İlk insan hakları bildirgesi projesiyle Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (sas) Veda Hutbesi ve Medine Sözleşmesi'ne dikkat çeken öğrenciler, proje ile evrensel insan hakları beyannamesine dikkati çekiyor.

Bir yıldıza roket fırlatılırsa o roket yıldıza ulaşır mı? Bu projeye göre 52 bin yıl sonra ulaşır, ancak yıldız çoktan yer değiştirmiştir.
Evlerdeki içme suyu şebekesinden suyu takip eden lazer ışınlar sayesinde internet keyfine ne dersiniz? Olmaz demeyin, öğrenciler hazırladıkları proje olabileceğini ispatlıyor. Yoğun ilgi gören TÜBİTAK Bilim Sergisi’ni, vatandaşlarla beraber Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri de gezdi.