Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO), 2011 yılında Van’da meydana gelen depremlerden sonra yapılan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) konutlarının fiyatlarının düşürülmesini ve geri ödemelerin yeniden yapılandırılarak ertelenmesini talep etti.

Van’da, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen depremlerde 30 bin konut yıkılmıştı. Yıkılan konutların yerine TOKİ, 20 bine yakın yeni konut inşa etti. Konutların ilk taksitleri önümüzdeki Nisan ayında başlıyor. Van Ticaret ve Sanayi Odası, konuyla alakalı basın açıklaması yaparak, fiyatların düşürülmesi ve ertelenmesi konusunda girişimlerde bulunduklarını ifade etti. Başta Başbakanlık olmak üzere, milletvekilleri, Valilik ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı nezdinde girişimde bulunulduğunu belirten Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, depremde 30 bin konutun yıkıldığını, bunun yerine TOKİ tarafından 20 bine yakın konut tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildiğini aktardı.

Deprem dönemine ilişkin yapılan uygulamaların ilde yerel bir ekonomik krize dönüştüğünü belirten Takva, “Ekonomik krizi ve halkın refahını doğrudan ilgilendiren bu olumsuz tablonun giderilmesi için ekonomik olarak acil müdahale alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Nisan 2015 içerisinde geri ödemeleri başlayacak olan söz konusu konutların aylık toplam geri ödemesi yaklaşık 8 milyon TL civarındadır. Ancak ne ilimizin ekonomisi ne de bu konutlardan yararlanan hak sahipleri bu rakamları ödeyecek durumda değildir. Bunun için ilgili makamlar nezdinde yaptığımız girişimlerde TOKİ tarafından belirlenen yüksek fiyatlı daire fiyatlarının düşürülmesini ve geri ödemelerinin yeniden yapılandırılarak ertelenmesini talep ettik.” dedi.

“Acil müdahale aracı olarak değerlendirdiğimiz bu talebimizin hayata geçmesi durumunda hem kent ekonomimiz hem de vatandaşlarımızın rahat bir nefes alacaklar.” diyen Takva, “Ümit ederiz ki bu talebimiz ilgili makamlar tarafından kabul edilir. Aksi takdirde kentimizde yaşanan ekonomik kriz daha da büyüyecektir.” diye konuştu.