Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanı Öner Yiğit, kentte yaşanan ulaşım sorununu ortadan kaldırma çalışmaları kapsamında tüm minibüsleri sarı renge boyayarak, her mahalle için sarı rengin içerisinde bir renk kuşağı belirleyeceklerini söyledi.

Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanı Öner Yiğit, kentte yaşanan ulaşım sorunu, yeni alınan otobüsler ve korsan taşımacılığın önüne geçilmesine dair açıklamalarda bulundu. Kentte yaşanan ulaşım sorununun geçmiş yıllara dönük sorunlar olduğunu ve bu nedenle halka özeleştiri verdiklerini ifade eden Yiğit, ulaşım sorununun çözülmesi için önemli çalışmalar hedeflediklerini söyledi.

Yiğit, "Van’ın tamamını ele aldığımızda Van’ın ulaşımını şu anda sağlayan korsan taşımacılık yürütülmektedir. Özellikle Van’ın yaşadığı iki ağır depremden sonra belediyeye bilgilendirilmeden kurulan TOKİ’lerin alanına ulaşımı sağlayan kişilerin korsan taşımacılık yaptığını ifade edebiliriz. Korsan taşımacılar kendilerine özgü araç renkleri belirtmiş, kendilerine göre taşımacılık yapıyor. Belediyemizle ilgisi alakası olmayan kişiler kendi çaplarında taşımacılık yapmaktalar. Biz bunun önüne geçebilmek için öncelikle UKOME’de bir karar aldık. Mevcut '268 M' plakalı minibüsleri sarı renge boyayarak her alan içinde renk kuşağı vererek alan oluşturacağız. Bu alan içerisinde M plakalı araçlar resmi anlamda taşımacılık yaparken, bu alan ve renklerin dışında kalan araçlar ise korsan araçlar olarak kalacak. Bu korsan araçların trafikten men edilmesi için de her türlü çalışmayı yapacağız." diye konuştu.

Diğer bir sorun olan D4 yetki belgesine ilişkin de bilgi veren Yiğit, D4 yetki belgelerinin daha önce Diyarbakır tarafından verildiğini, 6360 sayılı yasa ile birlikte bundan sonra Van Büyükşehir Belediyesi’nin UKOME kurulu kararı doğrultusunda kendilerinin vereceğini belirtti. Yiğit, sözlerine şöyle devam etti: "Malatya’da D4 yetki belgesi dönüşüm sempozyumuna katıldığımızda 81 il içerisinde Van Büyükşehir Belediyesi ile Manisa Büyükşehir Belediyesi D4 yetki belgesinin dönüşümünü tamamlamışlardı. Her iki belediye D4 yetki belgesini kaldırarak yerine V4 yetki belgesi getirdi. D4 yetki belgesi daha önce 100 km’nin üzerinde taşımacılık yapan araçlara veriliyordu. D4 yetki belgesi Diyarbakır’da 7 bin 484 TL’ye mal oluyordu. Biz bunu 5 bin TL’ye mal ederek köylerden şehre, şehirden de merkeze taşımacılık yapan minibüslere vereceğiz. Burada da korsanın önüne geçebilmek için araçlara V plaka verdik. Toplamda 800 V4 yetki belgesi dağıtacağız. Örneğin D4 yetki belgeleri 2018’e kadar sürüyorsa çok gelen sorunlar arasında onlardan bir ücret talep etmeden V4’e çevireceğiz."

PARKOMAT DÖNEMİ TEKRAR BAŞLIYOR

Kentte özellikle Cumhuriyet Caddesi’nde yaşanan park sorununa da değinen Yiğit, park sorunu yaşayan yerlerde parkomat uygulaması başlatacaklarını kaydetti. Oto galeri sahiplerinin araçlarını Cumhuriyet Caddesi’ne park ederek, araç satışı yaptıklarını söyleyen Yiğit, bunun da trafikte tıkanıklığa neden olduğunu, bu tıkanıklığın önüne geçmek için parkomat uygulaması başlatacaklarını dile getirdi.

Kentte yaşanan trafik sıkıntısının önüne geçmek için gerekli ekipman ve personele sahip olmadıklarını söyleyen Yiğit, "Yaşanan trafik sıkıntısı daire başkanlığından ziyade Emniyete aittir. Emniyetin Cumhuriyet Caddesi’nde park yaptırmaması gerekiyor. Birçok ilde belediyeler il emniyet müdürlükleri ile koordineli bir şekilde çalışma yürütüyorlar. Maalesef Van’da bunu göremedik. Van’da trafik yok dersek daha yerinde olur. Trafik tamamıyla belediyeye bırakılmış. Bizler de hem personel yetersizliğimiz hem denetim yetersizliğimizden kaynaklı bunu yürütemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanı Öner Yiğit, belediyece alınan otobüslerde hayata geçirilecek sisteme ilişkin de açıklamada bulundu. Yiğit, 2 -3 ay içerisinde yeni sisteme geçmeyi hedeflediklerini, Van ve Erciş otobüslerinde akıllı bilet sistemi başlatacaklarını ifade etti. Bu çalışmanın da nisan ve mayıs ayları içerisinde sonuçlanacağını kaydeden Yiğit, "İkinci etap olarak adlandırdığımız 15 otobüs içerisinde Edremit TOKİ, üniversite arası ekspres hat dediğimiz hat oluşacak. Bu çalışma ise nisan ayından sonraki çalışma olacak. TOKİ’lerde bu çalışmayı yaparken buna çok dikkat ettik. Birçok öğrenicinin orada kaldığını tespit ettik. Halkımız kampüs ve hastaneye gitmek için 2 minibüs değiştiriyor. Yaklaşık bu da zaman olarak hesaplandığında 45 dakikaya tekabül ediyor. Ekspres hat ile biz bu zamanı yarıya indireceğiz. Yine deniz otobüslerini devreye koyma gibi bir hedefimiz oldu, üniversite ile bir çalışma yaptık. Ama rektör bunu güvenliği gerekçe göstererek kabul etmedi. Biz de bu nedenle deniz otobüslerinin çalışmasını şu an için askıya aldık." açıklamasında bulundu.