Van’da sağlık çalışanları 14 Mart Sağlık Haftası kapsamında ‘Herkes İçin Sağlık’ talebiyle uyarı grevine çıktı. Bir günlük iş bırakma eylemi yapan sağlık çalışanları, direnişlerinin süreceğini belirtti.

Van-Hakkari Tabip Odası, SES Van Şubesi, Türk Sağlık-Sen üyeleri ve çok sayıda sağlık emekçisi, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde bir araya gelerek burada bir basın açıklaması yaptı. Sağlık emekçileri adına basın açıklamasını yapan SES Van Şube Eş Başkanı Keziban Karakuş, sonuna kadar direneceklerini söyledi.

Anayasa’nın yasakladığı angaryanın serbest olduğunu aktaran Karakuş, “Namus ve şeref üzerine inşa edilen Anayasa’ya bağlılık yemini unutulmuş. Sağlığımız ve haklarımız için halkımızın sağlığı için bugün aciller dışında sağlık hizmeti üretmiyoruz. Sayın Sağlık Bakanı, bu kararımızı duyunca demiş ki ‘Her şey iyi giderken bu iş bırakmaya anlam veremiyorum.’ Birlikte bir bakalım isterseniz tabloya; iyi olanı bulalım birlikte, bakın bizler nasıl, hangi koşullarda çalışıyoruz; özelde ciro, kamuda performans baskısı, yönetici-amir baskısı, kötü muamele, yıldırma, şiddet, tehdit, havasız, penceresiz, aydınlatmaları kötü çalışma alanları, kendi görevimiz olmayan işleri yapmaya zorlanma, iş güvencesiz, taşeron sistemi, her gün başka bir semt polikliniğine rotasyonlar, özellerde aylarca maaşsız çalışma, öğle yemeği için verilebilen yarım saatlik aranın dışında molasız, adeta nefes almadan çalışma, polikliniklerde günde 80, 100, 150 hasta bakılması, birinci basamakta 2 bin yerine 3 bin 600 kişiye varan bir nüfusa hizmet verilmesi, bir gün gündüz bir gün gece çalışılan acil servislerde kimi zaman tek bir hekimin günde 500 hasta bakması, 36 saat kesintisiz çalışma, servis nöbeti tutan öğretim üyeleri, 7 gün 24 saat icap nöbeti ve bütün bu ağır çalışmanın sonunda, emeklilikte sefalet ücreti.

Yani kısacası adeta bir kölelik düzeni. Bu nedenle biz sağlık alanındaki tüm örgütler dayanışma içinde mücadelemizi ‘herkes için, alan için de veren için de sağlık’ gerçekleşene dek sürdüreceğiz.”