Van’daki sağlıkla ilgili oda ve dernekler, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun 9 Aralık 2014 tarih ve 2014/33 sayılı genelgesi uyarınca Aile Sağlığı Merkezi ve Toplum Sağlığı Merkezi çalışanlarına nöbet uygulaması getirmesiyle ilgili ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Sağlık Bakanlığı’na çağrımız bu hukuksuz uygulamaya derhal son verilmelidir. Aksi takdirde üretimden gelen gücümüzü kullanarak 11 Şubat 2015 tarihinde iş bırakıyoruz.” denildi.

Van’da Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Van Şubesi (SES),Van Hakkari Tabipler Odası ve Van Aile Hekimleri Derneği, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun 9 Aralık 2014 tarih ve 2014/33 sayılı genelgesi uyarınca Aile Sağlığı Merkezi ve Toplum Sağlığı Merkezi çalışanlarına nöbet uygulaması getirmesiyle ilgili ortak basın açıklaması yaptı. Sendika adına konuşan Van Hakkari Tabipler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ayfer Bostan, AKP İktidarının sağlıkta dönüşüm programı adı altında yürüttüğü piyasalaştırma ve çalışanlara yönelik esnek ve kuralsız çalıştırma uygulamalarının artarak sürdüğünü belirterek, “Bu uygulamalardan birinci basamak kamu sağlık kurumları da (Aile Sağlığı Merkezi, Toplum Sağlığı Merkezi) fazlasıyla nasibini almaktadır.” dedi.

Bostan, “Sağlıkta dönüşüm programının bir parçası olarak uygulanan aile hekimliği modelinin gelip dayandığı yer bugünkü karşılaştığımız tablodur. Bu tablo beklendiği gibi ne çalışanların ne de bu hizmetten yararlananların sorunlarını çözmektedir.” şeklinde konuştu.

Özellikle son dönemlerde aile hekimliği alanında yaşanan ve günlük olarak değişen uygulamalar nedeniyle sorunların artarak devam ettiğini belirten Bostan, “Fazla çalışmayı/angaryayı/esnek/kuralsız çalışmayı, dinlenme hakkımızı elimizden alan, bu uygulamayla mevcut çıkartılan yasa ile cumartesi tam gün mesaisi dayatılmaktadır. Bu uygulamanın anayasaya ve insan haklarına aykırılığını dikkate alarak verilen fazla mesailere gitmeyeceğimize dikkat çekmek istiyoruz. Bu haliyle fedakarca çalışan sağlık emekçileri geleceklerine dair belirsizlikler nedeniyle kaygılarını yüksek sesle ifade etmektedirler. Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının fedakarca ve yoğun bir emekle yürüttüğü hizmetin boşa çıkarıldığı bir algı yaratılması, toplum nezdinde hekim ve aile sağlığı çalışanlarının itibarsızlaştırılması, bu uygulamayla oluşturulmaya çalışılmaktadır.Birinci basamak kamusal sağlık alanında yaşananları, tüm dünyada uygulanan neoliberal politikaların bir parçası olarak ele alınıp, bütüncül bir yaklaşımla mücadele ettiğimizde bir başarı elde edebiliriz.” diye konuştu.

Bostan,itirazlarını ise şu şekilde sıraladı; Eleman değil sağlık emekçisiyiz. Koruyucu sağlık hizmetlerini yok eden, sağlığın piyasalaşmasının ilk basamağı olan aile hekimliği uygulaması aynı zamanda da ekip çalışmasını parçalarken özellikle ebe ve hemşirelere eleman denilerek mesleği teknikleştirmiş, itibarsızlaştırmıştır Kuralsız keyfi esnek çalışma değil güvenceli çalışma istiyoruz Sağlık çalışanlarını köleleştirmiş, esnek ve kuralsız çalışmayı temel çalışma biçimine dönüştürerek her türlü angaryayı keyfi çalışmayı dayatmıştır. Sağlık Bakanlığına çağrımız bu hukuksuz uygulamaya derhal son verilmelidir. Aksi taktirde üretimden gelen gücümüzü kullanarak 11 Şubat 2015 tarihinde iş bırakıyoruz.” ifadelerini kullandı.