Cumhuriyet döneminin geleneksel mimarisine sahip, ilk tescilli binalarından biri olan 90 yıllık Tekel binası, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarıldı.

Van’ın en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Cumhuriyet döneminin geleneksel mimarisine sahip kamu yapılarından Van Tekel binası, Başbakanlık Özelleştirme İdare Başkanlığı tarafından satışa çıkarıldı. Satışa çıkan bina, Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altında olduğu için binanın yıktırılması, değiştirilmesi, üzerinde izinsiz restore yapılması yasak. Binayı satın alanlar orijinaline dokunamayacak. Yetkililerden alınan bilgiye göre, bir vatandaş, binanın bulunduğu arsanın kendisine ait olduğunu ileri sürmüş ve mahkemeye başvurmuş. Ancak mahkeme sonucunun ne olduğu konusunda bilgileri bulunmuyor.

TEKEL BİNASININ TARİHÇESİ

1915 sonrası yeniden yapılanmaya başlayan Van'ın erken Cumhuriyet dönemi geleneksel mimariye sahi kamu yapılarından. Taş kesme işçiliği ile yapılmış olan Tekel binasının yapımında Artvinli taş ustaları çalışmış. Yaklaşık 1940'lı yıllarda inşa edilen bina İhsar (Bir maddenin alım veya satımını tek elden yürüten) daha sonra Tekel adıyla işlevini sürdürdü. Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korkma Kurulu tarafından korumaya alınan bina tescillenerek yıkılması, değiştirilmesi, üzerinde izinsiz restore yapılması yasaklandı.