Halepçe Katliamı’nın 27. yıldönümünü Van’daki bazı Sivil Toplum Örgütleri’nce yapılan basın açıklamalarıyla kınandı. Dernekler adına açıklamayı yapan Mazlum Der Üyesi Mustafa Baykan, “Katliamın yıl dönümü münasebetiyle yeni Halepçe’lerin yaşanmaması adına artık bazı hakikatlerin farkına varmak ve zalimlere karşı daha gür bir şekilde sesimizi yükseltmemiz gerekir.” dedi.

Van’da Halepçe Katliamının 27. yıl dönümü nedeniyle Sivil Toplum Örgütleri tarafından basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya Mazlum-Der, Çatak-Der, Çev-Der, Öze Dönüş-Der, Azadiya Hareketi, HDP il yönetimi Mina Der ve gibi çok sayıdaki dernek katıldı. Feqiyê Teyran Parkı’nda yapılan basın açıklamasında Mazlum Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan’ın Kürtçe açıklama yapmasının ardından konuşan Mazlum Der Üyesi Mustafa Baykan tüm dünyanın Halepçe Katliamını yüreğinde hissettiğini belirtti.

Halepçe Katliamı’nın insanlığının kara lekesi olarak hep kalacağını ifade eden Baykan, “Çocuklar, ‘anne elma kokusu geliyor’ diyor ve cansız yere düşüyordu… Halepçe katliamı insanlığını yitirmemişlerin kalplerinde insanlığın kara lekesi olarak hep saklı kalacaktır. İnsanlığın hafızasından ne Hiroşima'yı ne de Halepçe'yi silmek mümkün olamayacaktır. Ve bunların oluşması adına pay sahibi olanlarla birlikte baş mimarları da mahşeri vicdanlarda hep mahkum olacaktır." dedi.

“Katliamın yıl dönümü münasebetiyle yeni Halepçe’lerin yaşanmaması adına artık bazı hakikatlerin farkına varmak ve zalimlere karşı daha gür bir şekilde sesimizi yükseltmemiz gerekir” diyen Baykan, “ Katliamın 27'nci yıl dönümünde, bu olayın sadece Saddam'ın cesaretinin veya caniliğinin neticesi olmadığını bir kez daha hatırlatalım. Emperyalistlerin Ortadoğu'daki emellerine ulaşmak için bu bölgede yaşayan toplumları birbirine düşman hale getirmek için dökülen kanlara sesiz kalması, teşvik etmesi ve bölgedeki ırkçı rejimlerin onay vermesi sonucu yaşandığının da bilinmesi gerekir. Başka Halepçe'lerin yaşanmasına izin vermemek için barışı, kardeşliği ve birlikteliği geliştirmemiz elzemdir." şeklinde konuştu.

HDP Van İl Teşkilatı da Halepçe Katliamının 27. yıl dönümü nedeniyle düzenledikleri yürüyüşle protesto etti. Cumhuriyet Caddesi üzerinde gerçekleşen yürüyüş, Fakiye Teyran Parkı'na kadar devam etti. Burada basın metnini okuyan HDP yöneticilerinden Aycan Ergün, 27 yıl önce 16 Mart günü Saddam Hüseyin'in İran ile sürdürdüğü savaş nedeniyle Güney Kürdistan'ın Halepçe kentindeki Kürtlerin üzerine kimyasal bombalarla saldırdığını belirterek, 10 binlerce Kürdün canına kasteden bu soykırımda 8 bin Kürdün katledildiğini söyledi.

Yapılan bu katliamın bütün dünyanın gözleri önünde yaşandığına dikkat çeken Ergün, "Uluslar arası güçler buna tepki bile göstermeyip, katliam karşısında kör ve sağırları oynadılar. Oysa insanlık tarihinin en büyük katliamlarından biri işleniyordu. Ne zaman ki sömürgeci rejim ve sistemler kendi sömürgeci sistemleri çıkmaza girdiyse mazlum ve kadim halkların üzerine hep baskı, zulüm ve kanla geldiler. Ancak tarihimizin eşsiz direniş sayfalarından da sömürgeci sistemler şunu çok iyi biliyor. Bizler bir ölür bin doğarız." dedi.

Yapılan açıklamanın ardından kalabalık, Halepçe Katliamı fotoğraflarının yer aldığı sergiyi dolaştı.