Manisa Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden Soma davasında, müşteki avukatlarının sorularını cevaplayan vardiya amiri ve maden mühendisi Yasin Kurnaz, acil durum planından haberinin olmadığını söyledi.

Soma davasının üçüncü duruşmasının dördüncü celsesinde çapraz sorguya tabi tutulan emniyet vardiya amiri ve maden mühendisi Yasin Kurnaz, müşteki avukatlarından Sercan Aran ile söz atışmasına girerek, “Benim burada sözümü kesecek tek kişi hakim beydir.” diye çıkıştı.

Geçtiğimiz yıl 13 Mayıs’ta 301 işçinin hayatını kaybettiği 162 işçinin de yaralandığı maden faciasının ceza davasına Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediliyor. 8'i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davanın 3’üncü duruşmasının 4’üncü oturumunda ocağın emniyet amiri ve maden mühendisi Yasin Kurnaz, çapraz sorguya tabi tutuldu. Kurnaz ilk olarak cumhuriyet savcısının, “Bilirkişi raporunda yeterli risk değerlendirilmesinin yapılmadığı belirtiliyor. Sence yeterli değerlendirme yapıldı mı?” sorusuna, “Ocağın geneliyle ilgili detaylı bir risk analizi yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Herkesin görev yerleri farklıydı. Ben kendi bölgem ile ilgili risk analizi yapılmıştır. Kayıtları da mevcuttur. Fakat ocağın geneliyle ilgili benim bir görevlendirmem yoktur.” cevabını verdi.

Avukatların, Soma Kömür İşletmeleri AŞ ile madenin eski sahibi Park Holding arasındaki iş güvenliği farkını sorması üzerine konuşan Yasin Kurnaz, “Ben Eynez Maden Ocağının Soma Kömür İşletmeleri AŞ’ye devrinden önce Park Holding bünyesinde görev yapıyordum. Park Holding’de görev yaparken rahmetli olan Mehmet Efe ile birlikte iki mühendistik. Yanımızda iki de işçi bulunurdu. İşin yetişmediği yerlerde bizde onlara yardım ederdik. Fakat maden Soma Kömürleri A.Ş.’ye geçince şartlarımız çok daha iyileşti. İki mühendis ile birlikte yanımıza 15 işçi daha verildi. İş güvenliği standartlarımız arttı.” dedi. Kurnaz’ın bu açıklamaları üzerine salonda bulunan maden şehidi yakınları tepki göstererek, “İş güvenliği standartları arttı da o yüzden mi 301 canımız gitti.” diye karşılık verdi.

Müşteki avukatlarından Selçuk Kozağaçlı’nın “Siz Park Holding’de de çalıştınız. Vardiya amiriniz, emniyet amiriniz, çalışanlarınız ve birçok kişi aynı olmasına rağmen Park Holding’de sıfır ölüm, fakat patron ve üretim şekliniz değiştiğinde 301 ölüm yaşanıyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Kurnaz, kısaca bugünkü iş güvenliği şartlarının Park Holding döneminden daha iyi durumda olduğunu belirterek, Park Holding döneminde de ölümlü kazaların yaşandığını bu soruya daha fazla cevap vermek istemediğini söyledi.

“ACİL DURUM PLANINI OKUMADIM”

Avukat Selçuk Kozağaçlı’nın, “Acil durum planını okudunuz mu, bu konuda bir bilginiz var mı?” sorusuna sanık Yasin Kurnaz, “Acil durum planını okumadım. Çalıştığımız bölümde panoda asılı olarak duruyordu. Acil durum planında benim bir görevim yoktu.” cevabını verdi. Kozağaçlı, bunun üzerine, “Acil durum planında sizin de isminiz ve göreviniz vardı. Bundan nasıl haberiniz olmaz?” diye sorması üzerine Kurnaz, “Bu plan kaç yılına aitti. Benim ismimin olmaması lazım. Bu konuda bana bir bilgi verilmedi. İsmimin yazılı olduğunu görmedim.” dedi. Yine avukat Kozağaçlı’nın “Şuanda maaşınız ve sigortanız yatıyor mu?” sorusuna Yasin Kurnaz, cevap vermek istemezken, müdafi avukatlar da bu soruya itiraz etti.

'SÖZÜMÜ KESME' TARTIŞMASI

Müşteki avukatlardan Sercan Aran’ın iş güvenliği, gaz ölçüm değerleri ve diğer konulardaki sorularını cevaplayan Emniyet Vardiya Amiri Yasin Kurnaz, bir ara avukat Aran ile söz atışmasına girdi. Avukat Sercan Aran’ın soru sorduktan sonra kendisinin konuşmasına izin vermediğini ve sözünü kestiğini iddia eden sanık Yasin Kurnaz, “Benim burada sözümü kesecek tek kişi hakim beydir.” demesi üzerine salonda müşteki avukatlar ve maden şehidi yakınları Kurnaz’a tepki gösterdi. Mahkeme başkanının uyarısı üzerine Kurnaz, mahkemeden özür diledi.