Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Doğan Kahraman varislerin, günümüz şehir yaşamının getirdiği uzun süre ayakta kalma sorunuyla, genetik nedenlerin birleşmesi sonucu ortaya çıktığını söyledi.

Varislerin özellikle bacaklarda oluştuğuna ve yaygın olarak görüldüğüne dikkat çeken Op. Dr. Kahraman yazılı değerlendirmesinde, “Varisler ağrı, bacaklarda çap artışı, yanma, kaşıntı ve kramp gibi tıbbi tedavi gerektiren sorunların yanında metropol insanı için kozmetik sorunlar da oluşturmaktadır. Kadınlarda erkeklerden 4 kat daha fazla görülen varisler, 20 yaşın üzerindeki kadın nüfusunun yüzde 50-55'inin ortak şikayetidir” dedi.

“CİDDİ PROBLEMLERE YOL AÇABİLİR”

Dr. Doğan Kahraman, varislerin nasıl oluştuğuna ilişkin şu bilgileri verdi: “Temel olarak bacaktaki kirli kanın kalbe yönlendirilmesi işlevini gören bir dizi kapakçık sisteminin işlevini kaybetmesi sonucu toplar damarların içinde yükselen basınç, damar çapının artmasına neden olur. Yıllar içinde basınç ile toplar damarlar genişlemeye devam eder ve diğer damarlar da genişlemeye katılır. Damar içinde katmanlar halinde sürekli akışkan olması gereken kanın, damarların etkilenen kısımlarında akım deseni bozulur. Bütün bu mekanizmalar damarların iç yüzeyindeki pıhtılaşmayı önleyici endotel katmanının zarar görmesine, damar içinde pıhtılaşmaya yatkınlık ve damar duvarında biraz daha zayıflamaya neden olur. Böylece kör bir döngü oluşur. Varisten etkilenen kişilerde işgücü kaybından pulmoner emboliye (akciğer ana atar damarına pıhtı atması) kadar değişen klinik sonuçlarla karşılaşabilmektedir.”

“YARIM SANTİMLİK DELİKTEN OPERASYON”

Op. Dr. Doğan Kahraman, tıp dünyasındaki gelişmelerin yeni tedavi seçeneklerinin yanında, özellikle cerrahi tedavilerin insan anatomisine daha az zarar verdiği yaklaşımları sunduğuna da dikkat çekerek, “Varis tedavisinde cerrahi ile bacağın çeşitli noktalarında kesiler oluşturarak gerçekleştirilen işlemler artık yarım santimlik delikten yapılabilmektedir. Bir kaç yıl önce spider varislerde tek seçenek ve tatminkar sonuç oranı göreceli düşük olan sklerozan madde enjeksiyonunun yerini ince damarı işaretleyerek ağrısız yakan termokoagulasyon cihazları kullanıma uygun hale getirilmiştir.” bilgisini verdi.