İzmir’de teletokatçıların tuzağa düşürmek istediği 78 yaşındaki emekli bir kadının parasını, polis son anda kurtardı. A.E.’ye, Şanlıurfa’dan rastgele numara çevirip ulaşan zanlı, kendini polis olarak tanıtıp, “Diyarbakır’da kuyumcu soygunu oldu. Altınları sizin eve saklamışlar. Hemen göndereceğimiz memura teslim edin.” dedi.

Balçova ilçesinde yaşayan ve evde yüklü miktarda altını olan kadın, ne yapacağını şaşırıp bütün altınları teslim edeceğini söyledi. Şanlıurfa’da yaşayan teletokatçı ise uçağa binip İzmir’e gitti. Yaşlı kadına bir kez daha ulaşan zanlı adresini aldı, evinin yakınındaki Geyikli Parkı’na altınları getirmesini istedi. Parka gelene kadar da telefonla konuşmaya devam edip hiç kapatmamasını istedi.

VATANDAŞLAR ŞÜPHELENDİ

Çevre sakinleri, parkta yüksek sesle telefonda konuşan mağdur A.E.’yi farkedip dolandırıldığını düşünerek polise ihbar etti. Zanlı, yaşlı kadının banka bıraktığı, içinde 40 bin lira değerinde bilezik, yüzük, çeyrek altınlar ve cumhuriyet altını ile 10 bin lira nakit bulunan torbayı aldı. Bu sırada tetikte bekleyen polisler, zanlıyı suçüstü yakaladı. Gözaltına alınan ve benzer suçlardan sabıkalı olduğu öğrenilen Ö.Ç., sevk edildiği adliyede tutuklanarak cezaevine gönderildi.

YAŞLILAR HEDEFTE

Teletokatçıların son dönemde yaşlıları daha fazla dolandırdığı ortaya çıktı. İzmir’de 2014 ün ilk üç ayında teletokat yöntemiyle dolandırılan kişilerin yüzde 30’unun 75-85 yaş aralığında olduğu, bu oranın 2015 yılının ilk üç ayında yüzde 80 olduğu bildirildi. Teletokatçıların yaşlı vatandaşlara yönelmesindeki ana faktörün, gençlerin basında çıkan haberle bilinçlenmesi ve resmi uyarıları dikkate alması olduğunu vurgulayan polis yetkilileri, “Vatandaşların emniyet, GSM operatörleri ve basın yayın organları aracılığıyla bilinçlendirilmesi, onların daha duyarlı ve dikkatli olmasını sağladı. İzmir’de son üç ayda benzer dolandırıcılık olaylarında büyük oranda azalma yaşandı ancak yaşlı vatandaşlarımız, bu insanların tuzağına daha fazla düşüyor.” dedi.