Yüksek elektrik faturası, İstanbulluların tepkisini çekti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın aylık 1 milyon 200 bin liralık elektrik faturasına göndermede bulunan vatandaşlar, iktidarın kendilerini değil sarayı düşündüğünü söyledi.

Son aylarda kabaran elektrik faturalarına birçok vatandaş isyan etti. Geçtiğimiz yıllara nazaran son dönemde elektrik faturalarının neredeyse yarı yarıya yükseldiğini kaydeden vatandaşlar, hükümeti ve elektrik dağıtım şirketlerini suçladı.

Faturasını ödemeye gelen İsa Karacüllü, “Doğru düzgün çalışmadığımız halde 89 lira gelmiş. Önce de 100 lira küsur gelmişti. O kadar da evime geliyor. Yani ben anlam veremedim bu faturalara.” dedi.

'VATANDAŞLAR, FATURALARDAN BELİNİ DOĞRULTAMIYOR'

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na atıfta bulunan Murat Erdoğan ise, hükümeti faturalardan kesilen paraları Suriyelilere vermekle suçladı. Erdoğan, “Fatura herkese yüksek geliyor, sadece bana değil ki! Zaten vatandaşlar faturalardan belini doğrultamıyor. Vatandaşın aldığı paranın yüzde 80’i faturalara gidiyor. Yazık, günah bu vatandaşlara! Devlet vatandaşlardan kesip Suriyelileri doyuruyor. Kendi vatandaşı aç, 'Suriyelileri nasıl doyururum' diye düşünüyor. 'Bir saray daha nasıl yaparım' diye düşünüyorlar.” ifadelerini kullandı.

'BİN LİRA MAAŞIMIZ VAR. 400'Ü KİRA, 250'Sİ FATURAYA GİDİYOR'

Zakire Tepe de, “Ayda bir defa ütü yapıyorum, 83 lira fatura geldi. Buna ne diyeceksiniz? 400 lira kira. Adamın emekli maaşı bin lira. 400 lira kiraya vereceğim. 250 lira faturaya vereceğim. Suya vereceğim, peki ne yiyeceğim?” diye yakındı.

Seyyar satıcı Metin Çiçek ise, “Ne yapayım ben? Elektrik faturası zamlı geliyor. Yazıcıya para alıyorlar. Kaçağa para alıyorlar. Hep vatandaştan alıyorsunuz parayı. Gidin Doğu'dan alın parayı. Adam burada eziliyor elektriğin altında buradan para alıyorsunuz. Doğu’ya neden gitmiyorsunuz? Burada hazır yemek, yemesi kolay.” şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI’NIN AYLIK FATURASI 1 MİLYON 200 BİN TL

Bu arada, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın aylık faturasının 1 milyon 140 bin TL olduğu, 107 bin TL de gecikme bedeli ödendiği gündeme gelmişti. Muhalefet milletvekilleri, sarayın elektrik bedelini TBMM gündemine taşımıştı.

‘TASARRUFLU CİHAZLAR KULLANIN’

Bu arada, beyaz eşya ve elektrik malzemeleri satan esnaf da elektrikten tasarruf etmek için az enerji tüketen cihazların kullanılması tavsiyesinde bulundu.

Beyaz eşya esnafı Ahmet Çolakoğlu, “Genelde A artı plusları (A+) kullanmamız gerekiyor. Daha az tasarruf yapıyor. Bir televizyon alıyorsunuz LC’di daha çok yakar. Ama LC’di LED alırsanız daha az elektrik yakar. Bulaşık makinesinde, çamaşır makinesinde A artı plus alırsanız hem su tasarrufu yaparsınız hem de elektrik tasarrufunu yaparsınız. Çamaşır makinesinde de aynı şekilde.” diye konuştu.

Elektrikçi Fatih Yılmaz da, “Tasarrufa avizelerden başlaya biliriz. Önceki kullandığımız normal ampul yerine en son çıkan tasarruflu ampulleri kullanabiliriz. Onların yerine de led ampulleri tercih edebiliriz. Bütün avizelerinizde led ampuller kullanırsanız faturalarınızda yüzde 10 veya 20’ye varan azalmalar mutlaka olacaktır.” tavsiyesinde bulundu.

İsmini vermek istemeyen BEDAŞ Sefaköy İşletme Müdürlüğü’nden bir yetkili ise faturalara ekstradan bir ücret yüklemenin mümkün olamayacağını, en son faturalara yansıyan kabarık ücretin ise kullanılan elektrik gün sayısının baz alınmasından kaynaklandığını savundu. Elektriğe son aylarda zam yapılmadığını, vatandaşın bizzat kendi hesabını çıkarabileceğini öne sürdü.