Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ‘Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı’ için yapılan kamulaştırmanın mağduru olduğunu iddia eden Cengiz Özdiker isimli vatandaş, Melih Gökçek’in kentsel dönüşüm projelerini yürüten bürokratları hakkında suç duyurusunda bulundu. Özdiker, Özel Projeler ve Dönüşüm Dairesi Başkanı, Müdürü ve Şefi hakkında ‘kamu görevini yapmadıkları’, ‘kanunsuz emir ve talimata uydukları’ ve ‘mülkiyet hakkını kasten kısıtlayarak eziyet ettikleri’ iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Özdiker, belediyeye ‘hissedarlar arası satış’ talepli dilekçesine makul ve yasal sürede cevap verilmediğini ileri sürdü.

Ulus’ta yürütülen ve yargı kararlarıyla planız kaldığı için geçtiğimiz günlerde sınırları belirlenip etaplara bölünerek yeni plan yapılan ‘Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı’ için yapılan kamulaştırmanın vatandaşları mağdur ettiği iddia edildi. Projeyi yürüten Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimlerinin verdiği dilekçelere yasal süre içerisinde cevap vermediğini belirten Cengiz Özdiker, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusunda bulundu. Özdiker, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Özel Projeler ve Dönüşüm Dairesi’ne verdiği dilekçeye 55 gün cevap verilmediğini belirtti.

Özel Projeler ve Dönüşüm Dairesi Başkanı Levent Karaca, Şube Müdürü Serkan Saburlu ve Şef Eyüphan Sazak ile suç oluşturan iş, işlem, karar ve uygulamada eylemde bulunan kamu görevlileri ve yetkilileri hakkındaki suç duyurusunda Özdiker, mülkiyet hakkının engellendiğini savundu. Maddi ve manevi zarara uğradığını belirten Özdiker, ‘Yasal sorumluluklarını, yetki ve görevlerini kasten ihmal eden ve görevi kötüye kullananların hukuka aykırı ve Türk Ceza Kanunu’nda tanımlı fiilleri nedeniyle’ haklarında soruşturma başlatılması ve kamu davası açılmasını istedi.

“BELEDİYE’DEKİ KANUNSUZ EMİR VE TALİMATLARI KİM VERİYOR?”

Açılan kamulaştırma davasının mahkemesince reddedildiğini belirten Özdiker, Anayasa’da, Uluslararası sözleşmelerde yer alan, Tapu ve Belediye kanunlarında da korunan, mülkiyet hakkının Altındağ Tapu Müdürlüğü’ne gönderilen 2007 tarihli bir şerh ile kısıtlandığını, kullandırılmadığını ifade etti. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hukuku yok saydığını, vatandaşlara kendilerince ayırımcılık yaptığını söyleyen Özdiker, “Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nın üst makamları Genel Sekreterlik, Genel Sekreter Yardımcılığı ve 1. Hukuk Müşavirliği görüş ve onaylarından geçen bir Daire işleminin tarafımca bilinmeyen ve anlaşılamayan, farklı saiklerden dolayı günlerdir sonuçlandırılmaması ciddi boyutta üzülmeme, maddi-manevi eziyet görmeme sebeptir.” diye konuştu.