İzmir’in Çiğli ilçesi Evka-5 Mahallesi'nde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan binalardan bazılarının heyelan riski nedeniyle boşaltılmasına karar verildi.

Binalarda, yol ve istinat duvarlarında oluşan derin çatlaklara tepki gösteren, TOKİ’nin yaptığı binalarda oturan vatandaşlar, binalarda oluşan çatlak ve heyelan tehlikesi yüzünden geceleri uyuyamadıklarını ve TOKİ’den hiçbir yetkilinin gelip kendileriyle ilgilenmediğini aktardı. TOKİ konutlarının bulunduğu yerde meydana gelen toprak kayması nedeniyle yollarda da derin çatlaklar oluştu. Binaların zemininde bir insanın kolunun rahatça girebileceği genişlikte çatlaklar oluşmuş durumda.

“GECELERİ UYUYAMIYORUZ”

TOKİ konutlarında yaşayan vatandaşlardan İsmail Demirküpe, binalarda oluşan derin çatlaklar nedeniyle korkudan geceleri uyuyamadıklarını söyledi. Çatlakların her geçen gün büyüdüğünü dile getiren Demirküpe, “Mahvolduk burada biz. Bir, bir buçuk aydır sıkıntı yaşıyoruz. Evlerimiz berbat vaziyette. Çatlaklar her geçen gün büyüyor. TOKİ’den hiçbir yetkili gelip ilgilenmedi, o kadar müracaat ettik. Ürperiyoruz geceleri uyuyamıyoruz.” dedi.

Bölgede yapılan incelemelerin ardından, TOKİ konutlarından bazılarının bir an önce geçici olarak boşaltılması gerektiği yönünde, apartman girişlerine uyarı yazısı asıldı. Vatandaşlar, duruma tepki göstererek, şunları ifade ettiler: "Bizim oturduğumuz binada da çatlaklar var. Tedirginiz. Bize üniversiteden rapor çıkacak dediler, onu bekliyoruz. Bize gelip hiçbir şey söylemiyorlar. Bir yetkili bize olumlu veya olumsuz bir şey söylemeli. Burada can güvenliğimiz yok. İnsanlar hem ev taksidi ödeyip hem de kirayı nasıl verecek? Bizim derdimizi anlayan yok. Bize 'Çık' deseler kalacak yerimiz yok. Evlerimizde sorun yok deniyor ama net bir şey de yok. Bu çatlakları görünce tabi ki korkuyoruz. Ama başka çaremiz yok. Bir süre önce yolumuz çöktü, onu gelip bir şekilde yaptılar. Bu binalardan biri yıkılsa eyvah demenin hiçbir anlamı yok. TOKİ’den yetkililerin gelip bize yardımcı olmasını istiyoruz."