Vatikan gizli arşivlerine giren metinler, Türk askerinin diğer kültürlere ve değerlere hürmet ettiğini ortaya koyuyor. Bu metinler Dr. Rinaldo Marmara tarafından araştırılmış, Rusell Crowe’un filmine de konu olmuştu.

CNR Kitap Fuarı‘nda, ‘Çanakkale Savaşı’nın İnsani Yönü’ konulu panelde ele alınan Vatikan gizli arşivlerinde dünyanın dört bir yanından Papalık makamına Çanakkale’de savaşırken ölen askerlerin mezar yerlerini soran ailelerden gelen mektuplar bulunuyor. Belgelerde Türk askerinin bu gelen taleplere olumlu cevap verdiği; mezarları bulmak için mücadele ettiği dile getiriliyor. Bu esnada bir papaz, Vatikan’a yazdığı raporda "Mezarlarımız için endişelenmemize asla gerek yok. Türkler, başkalarının maneviyatına asla hürmetsizlik etmiyorlar." diyor.

Dr. Rinaldo Marmara, belgeleri yayınlarken Türk askerine yapılan övgüyü ortaya koymayı amaçladığına işaret ediyor. Marmara, “Vatikan arşivleri tarafsız arşivlerdir. Bu nedenle bu arşivlerin çevrilmesi, Türkçe’ye sunulması gerekiyor. Bilhassa katalog çıkarılması gerekiyor. Katalog olmadan gidip çalışmadan mümkün değil. Çünkü Vatikan arşivinde ne nerededir belli değil.” ifadelerini kullanıyor.




CNR Kitap Fuarı’na ilgi büyük. 600 markayla 250'yi aşkın yayınevinin katıldığı fuarda aralarında ünlü yazarlar ile okuyucular buluşuyor.