Aktif Eğitimciler Sendikası Kayseri Şubesi Başkanı Ayhan Kaya, bazı illerde bazı okulların dershanecilik, kurs hizmeti adı altında velilerden 300 lira ve kitap parası adı altında daha yüksek ücretler istediğini belirtti. Kaya, yaşanan gelişmeler karşısında velilerin büyük tepkileri olduğunu hatırlatarak, “Bize velilerden gelen tepkilerde, ‘dershanelerin kapatılmasını isteyenlerin, dershane ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar sonrasında paralel dershane hizmeti oluşturuyorlar’ yönünde.” dedi.

Sendikanın Kayseri Şubesi Başkanı Ayhan Kaya, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dershanelerle ilgili gerekçeli kararı açıklamasına rağmen Bakanlığın bazı okullarda kurs açmasıyla ilgili açıklama yaptı, Kaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Geçtiğimiz sene dershaneler ‘Vatandaşa ek maliyet getiriyor’ ve ‘Öğrencilerimiz yarış atına dönüyor’ gibi gerekçelerle özel okula dönüşüm adı altında kapatılma kararı verilmişti. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan uygulama dershanelerin kapatılmasını istemesindeki amacının doğru olup olmadığı konusunda soru işaretleri oluşturuyor. Bir ilimizde bir okulun dershaneyle anlaşıyor, kursun ücretsiz olduğunu ancak kırtasiye parası adı altında hazırlanan setleri alma zorunluluğunun olduğu söylenen bir formül geliştiriliyor. Normalde 200-300 lira tutan kitaplardan çok daha yüksek ücret talep ediliyor.”

Basına Ordu’nun Ünye ilçesinden yansıyan bazı haberler olduğunu aktaran Kaya, şu ifadeleri kullandı: “Buradaki bazı liselerde yaz tatili döneminde 3 haftalık ilave dersler için 300 TL’lik kurslar başlatıldı. Okullar velilerden doküman ücreti adı altında para talep edince vatandaşlar duruma tepki gösterdi. Öğrencilerin kursa kayıt yaptırabilmeleri için okulun hesabına para yatırmış olmaları gerekiyor. Bu nedenle birçok öğrenci maddi durumu olmadığından dolayı para yatıramayarak kurslara kayıt yaptıramadı. Yaz döneminde devlet okulundaki öğretmenler tarafından 21 gün olarak verilecek kurs için 300 TL para istenmesine tepki gösteren veliler, 'dershanelerin kapatılması için Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı olmak üzere ellerinden gelen çabayı, gayreti gösterdiler. Ancak Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararıyla dershanelerin kapatılmayacağını söyledi. Şimdi aynı kişiler paralel bir dershanecilik oluşturuyorlar ya da oluşmasına göz yumuyorlar' tepkisi var."

“MEB yetkilileri hâlâ belirsizlik varmış gibi bir hava estirerek fiili durum oluşturmaya çalışıyor.” diyen Kaya, şunları kaydetti: “Bu tavırların hiçbir meşru ve hukuki dayanağı yoktur. En üst yargı makamı açık ve net bir karar vermiştir ve dershaneler, geçmişte yaptıkları bütün eğitim faaliyetlerini sürdürme hakkına yeniden kavuşmuştur. Dershaneler, kayıt alıp ders planlamalarını vakit yitirmeden yapabilir. Engelleyici bütün dayatmalar suçtur.”