Bursa’da geçen ocak ayında yaşanan at eti skandalının adından bu kez de eşek eti skandalı yaşanması üzerine Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam, Türkiye’de gıda güvenliği konusundaki alınan önlemlerin yetersiz olduğuna bir kez daha dikkat çekti. Sağlam, çiftlikten sofraya güvenli gıda için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gerekli adımları hızla atması gerektiğini söyledi

Büyükorhan’da önceki gün Jandarma’nın sıkı takibiyle eşek kesen şebekenin suçüstü yakalandığını hatırlatan Sinan Sağlam, yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında halkın güvenli gıdaya ulaşmasının anayasal bir hak olduğunu vurgulayan Sağlam, güvenli gıdanın teminatı olan veteriner hekimlerin yetkilerinin yıllardır sürekli törpülenmesiyle oluşan boşluklardan yararlanan fırsatçıların halk sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekti. Başkan Sağlam, “Bursa’da yaşanan son olaylar halk sağlığının ne kadar büyük bir tehlike altında olduğunu açıkça gösteriyor” dedi.

Sinan Sağlam, sağlıksız koşullarda sığır ve kuzu da kesilse halk sağlığının tehdit altında olacağını vurgulayarak, “Hele at ve eşek sağlıksız ortamda kesildiyse, insanlara ‘Ruam’ adı verilen zoonoz bir hastalık geçer. Bu mikrop insanın özellikle baş kısmına yerleşir. Zamanla ölüme kadar giden ciddi bir hastalığa dönüşebilir. Bu uyarıyı bir kez daha yapmakta fayda gördük.” diye konuştu.

Türkiye’de güvenli gıda için yapılması gereken bir dizi çalışma olduğunu yineleyen Sinan Sağlam, Veteriner Hekimlerin taşra teşkilatlarının yeniden kurulması gerektiğini söyledi. Sağlam, veteriner hekimlerin yetkilerinin arttırılması gerektiğini de belirterek, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker, 2012 yılında Gıda Müfettişliği uygulamasının başlatacağı duyurulmuştu. Veteriner Hekimler ve Gıda Mühendisleri sürekli denetim yapacaklardı. Daha önce de bu konuyu hatırlattık. Ama hiçbir adım atılmadı. Maalesef Türkiye’de güvenli gıda tüketilmiyor. Sorunun çözümü içinde gereken adımlar bir türlü atılmıyor." şeklinde konuştu.