Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, Türkiye’de besi hayvancılığında kullanılan ahırların fiziki durumunun iyi olmadığını, hayvanları hasta ettiğini söyledi.

Yıldız, yaptığı açıklamada, ahırların durumunun iç açıcı olmadığını, ışık almadığını ve havasız bırakıldığını belirtti. Bu olumsuz şartların et ve süt üretimini düşürdüğünü, ayrıca hayvanları hasta ettiğini ifade eden Yıldız, “Bu hastalıkları solunum sistemi, ayak ve meme hastalıkları olarak sayabiliriz. İşletmenin karanlık olması deri hastalıklarına da davetiye çıkarıyor. Bu hastalıklar arasında özellikle mantar sayabiliriz. Işıksız ve havasız ortam hayvanların psikolojisini de olumsuz etkilemektedir. Bu da verim kaybına yol açmaktadır.” uyarısında bulundu.

Hayvancılığın gelişmesi, sağlıklı hayvan üretimi, et ve süt veriminin artması için mutlaka ahırların fiziki şartlarının düzeltilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, ahırların bir standarda kavuşturulması gerektiğini belirtti. Ancak bu şekilde dünya ile rekabet edilebileceğini dile getiren Yıldız, “Bugün Türkiye’de ne yazık ki ahır işletmelerinin büyük çoğunluğunun durumu iş açıcı değil.” diye konuştu.

Baharın gelmesiyle birlikte ahırların ve hayvanların iç ve dış parazite karşı mutlaka aşılanması gerektiğini de ifade eden Yıldız, şu anda ilaçlamanın mevsimsel olarak tam zamanı olduğuna dikkat çekti.