Son 10 yılda yüzde 40 büyüme sağlayan kanatlı ve yumurta sektörünün 2025’e kadar yüzde 85 daha büyümesi bekleniyor. Bu büyümenin yüzde 40’nı Asya ülkelerinin sağlayacağı tahmin ediliyor.

Bilimsel Tavukçuluk Derneği (WPSA) tarafından düzenlenen 'Gelişmekte Olan Ülkelerde Kanatlı Üretim Potansiyeli' konulu uluslararası kongre, Antalya Belek’te başladı. 18 Ekim’e kadar devam edecek olan kongrede kanatlı üretimi ve yumurta sektöründeki son gelişmeler ele alınacak.

Kongrenin açılış programında konuşan WPSA Dünya Başkanı Prof. Dr. Edir Nepomuceno Silva WPSA’nın tarihi gelişimi, WPSA’nın amaçları, stratejileri hakkında bilgiler verdi. Kanatlı sektörüyle ilgili istatistiklerde sunan Silva, gelişmekte olan ülkelerde son 10 yılda yüzde 40 büyüme elde edildiğini söyledi. Silva, gelişmiş ülkelerde bu büyüme yüzde 25 civarında olduğunu kaydetti. WPSA Dünya Başkanı, yumurtada ise gelişmekte olan ülkeler yüzde 34’lük bir artış yakalanırken gelişen ülkelerde bu büyüme yüzde 9 civarında kaldığını ifade etti. Silva, gelecek 10 yılda ise kanatlı hayvan sektörünün yüzde 85 büyüme beklendiğini, bu büyümenin yüzde 40’ına yakını ise sadece Asya kıtasının sağlayacağını sözlerine ekledi.

WPSA Türkiye Şubesi Başkanı Türkiye Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Rüveyda Akbay, kongrenin WPSA'nın ana amaçlarından birisi olan şubeler arası iletişim ve dayanışmanın güçlendirilmesine katkıda bulunması bakımından önem taşıdığını söyledi. Akbay, “Toplantıda ele alınacak ana konularda, dünyaca ünlü bilim insanları tarafından sunulacak olan bildiriler yoluyla yenilikler tartışılacak ve bilgi alışverişinde bulunulacaktır.” dedi.

WPSA Rusya Şubesi Başkanı Vladimir Fisinin ise Rusya’nın beyaz et üretimindeki payı hakkında bilgiler sundu. Afrika Birliği’nin temsilcisi olarak Togo’dan kongreye katılan Dr. Tono Kokou, kara kıtadaki beyaz et ve yumurta tüketimi hakkında bazı veriler sundu.

Programda 30 farklı ülkeden bilim adamları çeşitli konularda sunumlar yapacak. Kanatlı ve yumurta sektöründeki çok sayıdaki firma ise katılımcı olarak kongrede yer alacak.