Manisa’nın yaban hayatında bir ilk yaşandı. Nesli koruma altında ayrıca görüntülenmesi çok zor olan yaban kedisi (Felis silvestris) Soma ilçesinde fotokapan objektifine takıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'nün yaban hayatının tespiti için ülkenin değişik yerlerindeki
çalışmaları kapsamında Manisa’da yapılan gözlemlerde daha önce hep varlığı yönünde duyum alınan ancak görüntülenemeyen yaban kedisi fotokapan objektifi tarafından görüntülendi.

EV KEDİLERİNİN ATASI OLARAK KABUL EDİLİYOR

Soma ilçesinde Sarıkaya Mahallesi civarında ilk kez tespit edilerek fotoğraflanan Kedigiller (Felidae) familyasından bir kedi türü olan yaban kedisi Avrupa, Batı Asya ve Afrika kıtalarında farklı alt türleri ile geniş bir coğrafyada yaşadığı gibi bilinen ev kedisinin de atası olarak kabul görüyor. Güçlü koku alma duyusu sayesinde insanları çok uzaktan fark ettiğinden ve kendisini gizlediğinden çok fazla görüntülenemiyor.

SON TEKNOLOJİ FOTOKAPANLAR İLE GÖRÜNTÜLENİYOR

Görüntülenmesi çok zor olan bu tür yaban hayvanları, yaban hayatı tespitlerinde kullanılan son teknoloji fotokapanlar ile fotoğraflanıyor. Fotokapanlarla yaban hayvanları doğal ortamlarında gözlemleniyor ve yaşam alanları hakkında kesin veriler elde ediliyor.

Koruma altına alınan bu türün kaçak olarak avlanılması halinde 2 yıl ile 5 yıla kadar hapis cezası ile 3 bin 200 TL tazminat cezası ve idari para cezası uygulanıyor.