Meteoroloji Uzmanı Murat Karacakaya, Haziran ayındaki yağışların yıllardır görülmeyen bir sistem olduğunu açıkladı. Yağışların devam edeceği uyarısı yapan Karacakaya, "Nemli hava Ege ve Karadeniz üzerinden taşınarak iç kesimlerde sıcak havayla karşılaşarak atmosfer üstündeki soğuk havayla da beslenerek bu tip yağışlara sebep oluyor, sıkışan bir hava var. Yağışların sebebi de nem ve sıcaklık.” dedi. Karacakaya, “Yağışların önümüzdeki hafta devam etmesi bekleniyor. Özellikle Cuma, Cumartesi ve Pazar yurdun büyük bölümünde yağışlar görülecek. Bu yağışların yer yer kuvvetli olmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

Meteoroloji Uzmanı Murat Karacakaya, Haziran ayında yağan yağmurlarla ilgili Cihan Haber Ajansı’na () açıklamalarda bulundu. Karacakaya, “Bu yağış uzun yıllardır görülmeyen bir sistem. Özellikle Haziran ayında yağışlı gün sayısının neredeyse 15-20 gün yağışlı geçmesi çok da görülen bir olay değil. Ankara’daki yağış miktarlarına baktığımızda 38 milimetre yağış varken şu an 130 milimetre. Mevsim normallerinin 4 ile 5 kat arasında bir yağış artışımız var.” ifadelerini kullandı.

Yağmurların önümüzdeki haftada da devam etmesinin beklendiği bilgisini veren Karacakaya, “Temmuz’un başlarına kadar ülkenin çeşitli yerlerinde yağışlar görülecek. Özellikle Cuma gününden itibaren yurdumuz Balkanlar ve Kuzeyden gelen serin havanın etkisine girecek. Bu da yurdun yine büyük bölümünde belki etkili yağışlara sebep olacak, bunu bekliyoruz.” diye konuştu.

YAĞIŞLARIN SEBEBİ NEM VE SICAKLIK

Yurdun iç ve batı gölgelerinde sıcaklıkların 2 ile 5 derece azalacağının beklenildiği bilgisini veren Karacakaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Yağışlı bir Haziran, uzun yıllar görülmeyen, incelenmesi gereken, bakılması gereken bir konu. Batı bölgelerimizde yağışlar devam ederken Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesinde yağış yok. Özellikle Basra’dan sıcaklık girişi var. Bütün sistem Orta Anadolu, Ege’nin iç kesimleriyle, Doğu Anadolu’nun kuzey ve batı sınırları içerisinde sıkışan nemin hareketiyle zaman zaman kuvvetli yağışlara sebep oluyor. Bu nemli hava Ege ve Karadeniz üzerinden taşınarak iç kesimlerde sıcak havayla karşılaşarak atmosfer üstündeki soğuk havayla da beslenerek bu tip yağışlara sebep oluyor, sıkışan bir hava var. Yağışların sebebi de nem ve sıcaklık.”

Yurdun çeşitli yerlerinde yağışların önümüzdeki haftada devam edeceğini söyleyen Karacakaya, “Özellikle Cuma, Cumartesi ve Pazar yurdun büyük bölümünde yağışlar görülecek. Bu yağışların yer yer kuvvetli olmasını bekliyoruz.” dedi.

YAĞIŞLARIN PİYASALARA ETKİSİ OLABİLİR

Haziran ayındaki yağışların tarıma da zarar verdiğini söyleyen Karacakaya, “Kuvvetli yağış, kuvvetli dolu olayları meydana geldi bunlar tarımsal açıdan farklı. Türkiye hasat mevsimine girdi. Şu anki yağışların tarıma bir katkısı yok, aksine zararı olur. Kuvvetli dolu ve yağmur, ürünlere zarar veriyor, ürünleri yatırıyor, dolu meyveleri düşürüyor. Haziran başından itibaren yağışların artık tarıma bir faydası değil aksine zararı var. Türkiye hasat mevsimine girdi, bunun belirli oranda zararı olacaktır ve piyasalara etkisi de olabilir.” diye konuştu.