Artvin’de bulunan ve Türkiye’nin en yüksek barajı konumundaki Deriner Barajı, Haziran ayında 298 milyon kWh elektrik üretti. Elektrik üretim artışının , Çoruh havzasına düşen yağın miktarındaki artışa bağlanıyor.

DSİ Genel Müdürlüğü, Deriner Barajı’nın aylık değerlendirme bakımından bugüne kadar ürettiği en yüksek enerjiyi ürettiğini açıkladı. Barajın haziran ayındaki elektrik üretimi 298 milyon kWh gerçekleşti.

Aralık 2012’de üretime başlayan barajda bugüne kadar toplam 2 milyar 540 milyon kWh elektrik enerjisi üretildi. Barajda görülen bu artışın barajı besleyen Artvin Çoruh Havzası’na düşen yağış miktarlarının çokluğuna bağlanılıyor. Barajın şimdiye kadar ülke bütçesine sağladığı parasal katkının ise 1 milyar dolara yaklaştığı belirtildi.
Barajdaki doluluk oranı ve üretim kapasitesinin bu şekilde gitmesi durumunda barajın 1-2 yıl zarfında kendini amorti etmesi bekleniyor. 2012’de faaliyete geçen baraj 2 milyar dolara mal olmuştu.

TÜRKİYE’NİN EN YÜKSEK BARAJI

Deriner Barajı HES Projesi, Artvin’de ilinde Çoruh Nehri üzerinde yer alıyor.
Barajının gövde yüksekliği temelden 249 metre olup; su depolama hacmi 1 milyar 969 milyon m3. Kurulu gücü 670 MW olana barajın yıllık enerji üretim miktarı 2 milyar 118 milyon kWh dolayında seyrediyor.

Deriner Barajı çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde inşa edilmiş olup; 249 m gövde yüksekliği ile kendi sınıfında Türkiye’nin en yüksek, Avrupa’nın 3., Dünya’nın da 6. en yüksek barajı konumunda. Türkiye – Rusya ikili işbirliği ile yapılan barajın inşaatına Ocak 1998’de başlanmıştı.