Türkiye'nin kanayan yarası trafik kazalarında her yıl ortalama 4 bini olay yerinde olmak üzere 8 bin insan hayatını kaybediyor. Kazaların başlıca sebepleri arasında yer alan aşırı hıza karşı hem jandarma, hem de trafik polisleri radarlı denetim yapıyor. Umulmadık yerlere konulan mobil radar araçlarıyla kural ihlali yapan sürücüler tespit ediliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, radarların neden kuytu noktalara yerleştirildiğinin cevabını verdi. Hız denetimlerini sivil radar araçlarıyla ve umulmadık yerlerde yaparak sürücülerin kural ihlali yaptıklarında, trafik polisince her an yakalanabilecekleri duygusunu yaymanın amaçlandığı bildirildi.

Ülke genelindeki trafik kazalarında geçen sene 3 bin 494 kişi olay yerinde olmak üzere 8 bine yakın insan hayatını kaybetti. Yaralanan 283 bin 805 kişi hastanelere kaldırıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı trafik ekipleri ise bir yandan denetimlerini sürdürürken, bir yandan da sivil araçlarla aşırı hız yapan sürücülere karşı radar kontrolü yapıyor. 2013 senesinde 1 milyon 236 bin 598 aşırı hız kontrolü yapan ekipler 2014'te de 825 bin 436 aşırı hız kontrolü gerçekleştirdi.

Video kameralı radarların teknik yetenekleri konusunda kamuoyunu bilgilendiren Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, radar cihazların tüm dünyada hız denetimlerinde kullanıldığına dikkat çekti. Radarların bir hız ölçüm cihazı olduğunun vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Radarla donatılmış resmi veya sabit şekilde hız ölçümü yapabilme yeteneğine sahiptir. Bu özellikleri gece ve gündüz hedef araçların hızlarının kolaylıkla saptanmasını sağlamaktadır. Yüksek teknolojiye sahip radarlarımız sayesinde 1.600 metreye kadar istenilen mesafelerde ölçüm yapılarak ihlaller belirlenmektedir. Radar cihazına monte edilmiş bir video sistemi sayesinde hız ölçümü sürekli kaydedilmektedir. Bu kayıtlar azami 5 gün arşivlenmekte, daha sonra yeni radar denetimlerinin kayıtlarında kullanılmaktadır. 2001'den itibaren sivil ekiplerin yanı sıra resmi ekiplere de radar monte edilmesine başlanmıştır."

NİÇİN SÜREKLİ HIZ DENETİMİ YAPIYORUZ?

Hız ihlallerinin kazaların tek başına veya diğer bileşenlerle en temel etkenlerinden olduğuna işaret edilen Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı açıklamasında, "Tüm dünyada trafik polisleri mesailerinin büyük kısmını hız denetimlerine ayırmaktadır. Hız denetimlerinde 2 temel metot uygulanmaktadır. Bunlardan biri resmi diğeri ise sivil ekiplerdeki radarların kullanılmasıdır. Kimi ülkelerde ise sürücüler tarafından tahmin edilemeyen ancak yüksek hız yapılan kesimlerde sabit kameralar yoluyla hız kontrolleri yapılmaktadır. Bu denetim metotlarının hedefi; sürücülerin aşırı hız yaparak kazalara karışmalarını önlemek veya kazalardaki ölüm ve yaralanmaları en aza indirmektir." denildi.

HIZ DENETİMLERİ NİÇİN SİVİL RADAR ARAÇLARIYLA VE UMULMADIK YERLERDE YAPILIYOR?

Hız kontrolü yapan radar araçlarının neden kuytu yerlerde konuşlandığına dair de bilgilendirmede bulunan Trafik Hizmetleri Başkanlığı, "Bu yöntemin nedeni; sürücülerin kural ihlali yaptıklarında, trafik polisince her an yakalanabilecekleri duygusunu yaymaktır. Yöntem tüm dünyada sürücü davranışları üzerinde olumlu etki yaratmaktadır. Yakalanma riski duygusu, ihlallerin en aza indirilmesinde denetimlerin başarısını artırmaktadır." görüşüne yer verdi.