Bursa’da, 12 yaşındaki kas hastası yakınını kaybeden aile, hastane personeline saldırıp hastaneyi birbirine kattı. 15 Mart Pazar gecesi kas hastası 12 yaşındaki K.A.’yı Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getiren aile, yapılan tüm müdahalelere rağmen çocuğun kurtarılamaması üzerine personelle tartışmaya başladı. Koltuk ve sandalyeleri personelin üzerine fırlatan aile yakınları, yoğun bakım servisindeki cihazlara zarar verdi. Personelin, soyunma odasına girerek kurtulduğu olayda, aile yakınları gözaltına alındı.

Olayla ilgili ortak açıklama yapan Bursa Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan ve Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın, tepkilerini dile getirdiler. Prof. Dr. Rüstem Aşkın, şunları ifade etti: “Şehir magandaları maalesef yine terör estirdi. Bu tür davranışları hiçbir zaman cezasız bıraktırmayacağız. Hekimlerimiz, hemşirelerimiz hastalara hizmet vermek için geceli gündüzlü çalışıyorlar. Şifa veren ellere bu tarz şiddet eğilimi gösterilemez. Ailenin, hastaya bakılmadı iddiası vardır. Hâlbuki yoğun bakımda sürekli ve tam donanımlı, tam kapasite bir çalışma vardır.”

Bursa Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Akan ise konuyla ilgili hukuksal sürecin başladığını belirterek, “Hastaya karşı bir hata söz konusu değildir. Hekim arkadaşlarımız elinden geleni yapmıştır. Tabi tedavi olurken bir takım sonuçları olabiliyor ve bu durumun sükûnetle karşılanması gerekir.” dedi.

Açılan 479 davanın yaklaşık 200 tanesinin mahkûmiyetle sonuçlandığını ifade eden Akan, “Devam eden 170 dava daha vardır. Bu tür davaları çok ciddi şekilde takip ediyoruz ve sağlık çalışanlarımızın haklarını sonuna kadar koruyacağız. Yeni açıklanan torba yasada da sağlık çalışanlarına karşı şiddet olaylarında değişiklikler oldu. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan insanlar 24 ile 48 saat arasında gözaltında bulundurulacağı ciddi bir düzenleme vardır.” ifadelerini kullandı.