İzmir’de çok sayıda kadın, Mersin’in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın öldürülmesi sebebiyle eylem yaptı. İzmir Adliyesi önünde toplanarak siyah kurdele takan kadınlar, "Kadına kalkan eller kırılsın", "Kadınlar ölüyor, devlet bakıyor" sloganları atarak, kadınları öldürenlere en ağır cezaların verilmesini ve iyi hal indirimi yapılmamasını talep etti.

Üniversite öğrencisi Aslan’ın öldürülmesi, Türkiye’yi derinden sarstı. Dört bir yanda kadın katillerin en ağır cezalarla cezalandırılması için başlayan eylemlere bugün de devam edildi. Adliye önünde Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği ve CHP Kadın Kolları üyelerinin katılımıyla protesto eylemi yapıldı. Eyleme İzmir Milletvekili Hülya Güven, CHP İzmir İl Başkanı Bedri Sertel, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Atilla Sertel ve kadın cinayetlerinin mağduru aileler de destek verdi. Ellerinde, vahşice öldürülen Özgecan Aslan’ın fotoğraflarını taşıyan kadınlar, hep bir ağızdan, "Kadına kalkan eller kırılsın", "Kadınlar ölüyor, devlet bakıyor", "Özgecan için adalet istiyoruz", "Özgecan’ın hesabını soracağız", "20’sinde bir fidan, Özgecan Aslan" sloganları attı. Kadın cinayetlerinde sanıklara indirim uygulanmaması, aksine en ağır cezaların verilmesi talep edildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İzmir Temsilcisi Sanem Deniz Kural, “AKP hükümeti, kadın cinayetlerinde ağırlaştırıcı yasaları getirmediği için Özgecan kardeşimiz katledilmiştir.” diyerek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ı istifaya davet etti.

'KADIN CİNAYETLERİNE KULAK TIKAYANLAR, ŞİMDİ NE OLDU DA AYAĞA KALKTI?'

Evlenme teklifini kabul etmediği O.Ö. tarafından öldürülen Pınar Ünlüer'in babası Zeki Ünlüer de eyleme katılarak duygularını aktardı. Ünlüer, “Özgecan, Nuray, Pınar, hepsi bizim kızımız. Biz iki sene önce Meclis’e gittik, bize sözler verildi. Kadın cinayetleriyle ilgili yasa çıkaracaklarını söylediler. 'Bekleyin' dediler. Paket çıktığında, içerideki suçlular dışarı çıktı. Şimdi ne oldu da acaba Özgecan öldüğünde herkes başsağlığı mesajı veriyor? Sayın Ayşenur İslam, bütün kadınlara başsağlığı dileseydi ben onların ellerinden öperdim. Acaba Türkiye ayağa kalktığı için mi başsağlığına gittiler, yoksa kendi çıkarları için mi? Önümüzde seçim var. Diyorlar ki idam. Biz idam istemiyoruz. Onlar günyüzü görmesin, cezaevinden çıkmasın, indirim istemiyoruz. Daha önceki kadın cinayetlerinde kulaklarına pamuk tıkayan Sayın Başbakan, Cumhurbaşkanı, bakanlar, şimdi ne oldu da ayağa kalktılar? Hepsi Türkiye Cumhuriyeti’nin kızları, neden böyle yapıyorlar?” dedi. Hakimlerden katillere iyi hal indirimi uygulanmamasını istemediklerini sözlerine ekleyen baba ünlüler, Nihat Doğan’ı da kınayarak kendi işine bakmasını istedi.

Ayrıldığı nişanlısı tarafından öldürülen Nuray Çelik’in annesi Bingün Çelik ise, “Kızımı ve eşimi silah yağmuruna tutturdu. Hükümet iyi ceza vermedi, çok az ceza verdi. Benden iki tane can aldı. Hükümet bizleri görsün.” diyerek ağladı. Kadınlar, basın açıklamasının ardından adliye önünden ayrıldı.