Hatay’ın Yayladağı’na bağlı Yeditepe (Bezge) halkı Ramazan Bayramı'nda ellerine aldıkları yeşil renkli ve kokulu murç bitkisi ile mezarlıklara akın etti.

Bayram namazının ardından mezar başlarına dikmek için aldıkları murç adı verilen bitkileri omuzlayan Yeditepeliler, mezarlarına bu yeşil ve mis gibi kokan dalları diktikten sonra Kur’an-ı Kerim okudu. Genç yaşlı yediden yetmiş yediye ellerine Kur’an-ı Kerimi alan vatandaşlar burada Kur’an okuyup, ölüleri için dualar ettikten sonra mezarlık çıkışında saf tutarak toplu halde bayramlaştı.

Gözleri görmeyen ve Kur'an okumasını öğrenen Beşir Benli de dedesi ve geçmişleri için Kur'an okuyarak dua etti. Mezarlık başında açıklamalarda bulunan Yeditepe'nin ileri gelenlerinden Ramazan Şafak, “Köyümüzde 450 yıldır süre gelen bu geleneğimizi bizler de devam ettiriyoruz. Mezarlıklarımızda her yıl önce tabiri caizse önce ölülerimiz ile bayramlaşıyoruz, onlara rahmet salıyoruz.” dedi. Mezarlığa dikilen murç dalları hakkında da bilgiler veren Muzaffer Şafak, “Peygamber Efendimiz (SAV) bir gün bir ölünün başına ağaçtan kopardığı bir dalı diker, sahabe de sorar, 'Ya Resulallah bu bitkinin mahiyeti nedir?' Peygamber Efendimiz, 'Allahu alem umulur ki bu ağaç kuruyuncaya kadar Allah bu ölüye rahmet salar. Onu kabir azabından uzak eyler.' İşte bundan kaynaklanarak yaklaşık 450-500 senedir bütün bayramlarda mezarların başına besmele çekerek murç bitkisini ekerler. Burdaki amaç şudur: 'Ya Rabbi bu vesile ile meftamıza rahmet eyle, kabrini nur eyle, kabir azabından muhafaza eyle' diyerek dualar ediyorlar. Bizim en güzel örflerimizden, geleneklerimizden, göreneklerimizden birisidir ki Ramazan Bayram namazını kıldıktan sonra herkes eline Kur’an-ı Kerim'ini alır, herkes eline murç alır ve gelir önce meftalarımızla bayramlaşır. Önce anasıyla babasıyla bayramlaşır.” diye konuştu. Şafak, Suriye’de yaşanan savaşların bir an önce bitmesi temennisini sözlerine ekledi.

Bezgeli Ayhan Yetim ise “Memleketimizde yüz yıllardır devam eden bu gelenek sayesinde bayramlarda ölülerimizi, geçmişlerimizi unutmayarak, onların mezar başlarına murç bitkisi dikerek, dualar ediyor ve Kur’an okuyoruz. Bu birlikteliğin tüm ülkemizde devam etmesini temenni ediyoruz.” dedi.