Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Türkiye'nin eksen kayması yaşadığı, Avrupa Birliği'nden(AB) uzaklaştığı gibi propagandalar, uluslararası medya kuruluşlarının bir çalışması olarak ortaya çıkıyor." dedi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti ile Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Kayseri İl Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği '1. Bölgesel Medya Yarışması'nın ödül törenine katıldı. Erciyes Kayak merkezi Kardan Adal Tesislerinde düzenlenen ödül törene Akdoğan ve Yıldız ile birlikte Kayseri Valisi Orhan Düzgün, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve çok sayıda davetli katıldı. Akdoğan ve Yıldız, yarışmada dereceye giren gazetecilere ödüllerini verdi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, burada yaptığı konuşmada, yerel medyanın önemine işaret ederek, güçlenmesi noktasında yaptıkları çalışmaları anlattı ve şunları söyledi; “Kayseri şehir olarak her alanda büyük mesafeler kat etti. Aynı zamanda yerel medya konusunda da büyük aşamalar kaydettiğini görüyoruz. Bizler yerel basın tabirini kullanıyoruz, ama basının yereli, ulusalı kalmadı. Yerel medya yayınları bazı ortamlar üzerinden tüm dünyaya ulaşabiliyor. Ben yerel medyayı daha çoğulcu olarak görüyorum. Yerel basın farklı seslerin yükselmelerini sağlıyor. Yerel basın medya tekellerinin kırılmasına yardımcı olmuştur. Bu nedenle yerel medya düzenin bir parçası değildir. Yerel medya, müdahale dönemlerinde farklı yerde durmuştur. Yeni Türkiye'nin sesi, Anadolu'dan yükselen sesinin genele ve dünyaya yayılmasıdır. Yerel basın itici bir güç oynamıştır ve oynayabilir. Yerel basının güçlenmesi, ulusal medyadaki çoğulculuğu da güçlendirecektir. Yerel basının güçlenmesi, Türkiye'nin markalaşması açısından kritik bir öneme sahiptir. Dünyada artık şehirler yarışıyor ve marka şehirler oluşuyor. Yerel medya ağı da bu noktada önemli bir yere sahiptir.”

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, uluslararası, küresel medya patronlarının yönlendirmelerine karşı çıkacaklarını dile getirdiği konuşmasında, “Türkiye'nin eksen kayması yaşadığı, Avrupa Birliğinden uzaklaştığı gibi propagandalar, uluslararası medya kuruluşlarının bir çalışması olarak ortaya çıkıyor. Yerel ve ulusal medya olarak, Türkiye'nin hedeflerini anlatmak için ortak bir ses oluşturmak gerekiyor. Estirilen fırtınalara göre politikalarımıza yön vermeyiz. AK Parti olarak nasıl ki içerideki vesayet odaklarına karşı milletin emanetine sahip çıkmışsak, uluslararası medya patronlarının yönlendirmelerine de karşı çıkacağız” diye konuştu.

TANER YILDIZ: HEM OKUMA HEM DE İZLEME ORANLARINI ARTIRMAMIZ LAZIM

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, TÜİK verilerine göre 2013 yılında yayımlanan gazetelerin yüzde 93'ü yerel ölçekli. Lokal bir gündemde yer alması gereken ne varsa, bunlar yerel medyada bulunuyor. Tiraj konusunda ise durum farklı. Yerel medyayı besleyen uygulamalarla beraber, yerel medya da kuruluyor ve gelişiyor. Yazılı basın yayın organlarının çok daha etkili olması lazım. İzlemeyle okuma arasında çok fark var. Araştırmalara göre bir insan 6 saat televizyon izliyor, 3 saat internete giriyor, 1 dakika da kitap okuyor. Burada kitap okuma oranını ve süresini artırmamız lazım. Türkiye'de her 100 kişiden 4,5 kişi kitap okurken, Japonya'da herkes birden fazla kitap okuyor. Hem okuma hem de izleme oranlarını artırmamız lazım" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Niğde ve Yozgat’ta yayın yapan yerel medya çalışanlarının arasında dereceye girenlere ödülleri verildi.