Yalova'da geçtiğimiz hafta meydana gelen şiddetli fırtına sonrasında Subaşı Beldesi başta olmak üzere kivi ekili alanlar ciddi zarar gördü. Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli ve Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanı Halil Ayvaz yaptıkları açıklamada kivi bahçelerinin yüzde 40'lık kısmının fırtınadan zarar gördüğünü açıkladılar
.
Son yıllarda kivi üretiminde ciddi bir çıkış yapan ve Türkiye kivi üretiminin yaklaşık yüzde 50'lik kısmını karşılayan Yalova kivisinin bulunduğu bahçeler fırtınadan zarar gördü. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanı Halil Ayvaz, Çiftlikköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hayrullah Saruhan oluşan zarar hakkında bilgi verdiler.

“ÇİFTÇİYE DESTEK VERİLMEDİ”

Kışın lodostan geçtiğimiz günlerde ise fırtınadan zarar gören kivi bahçeleriyle ilgili bilgi veren Beşli, Ayvaz ve Saruhan yaptıkları ortak açıklamada şu ifadelere yer verdiler: “31 Ocak 2015 günü meydana gelen şiddetli lodosta il genelinde sebze ve kesme çiçek üretimi yapılan 5 bin serada hasar meydana gelmişti. Diğer illerde hasar tespiti sonrasında destekleme yapılırken Yalova'da hasar tespiti yüzde 30'un altında olduğu için çiftçilere herhangi bir destekleme yapılmadı. Aynı dönemde örtülü alanlarda zarar meydana gelen Bilecik ilinde çiftçilere 6 milyon TL, Isparta ilindeki çiftçilere 30 milyon TL destekleme yapılırken Yalova'daki çiftçilere destekleme yapılmadı. Sadece Bakanlar Kurulu kararı ile devlete olan tarımsal kredi borçlarının ödemelerinde bir takım düzenlemeler yapıldı. Biz Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün hasar tespitleri neye göre yaptığını anlayabilmiş değiliz. Bize göre Yalova'da ki 2 bin 500 dönüm örtülü alanın yüzde 80'nin de zarar meydana gelirken müdürlüğün tespitlerinde bu oran yüzde 30'un altında kaldı. Bu durumu anlayabilmiş değiliz."