Yalova Valisi Selim Cebiroğlu ile yaşadığı tartışma sonrası destek yürüyüşünde kalp krizi geçirerek vefat eden öğretmen Halil Serkan Öz için protesto gösterisinde bulunan sendikaların yöneticileri, eğitimcilerin görüş ayırt etmeksizin bir araya gelerek, birlik gösterildiğini vurguladılar.

Eğitim İş Sendikası Yalova Şube Başkanı Mustafa Aşina, yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığı’na Vali Selim Cebiroğlu’nun görevden alınmasıyla ilgili yönetim ve üyeler olarak faks çekildiğini söyledi. Aşina, “Valiyle öğretmen arkadaşımızın yaşadığı olaydan sonra Eğitim Sen ile birlikte basın açıklaması yaptık. Daha sonra takip eden pazartesi günü dört sendika birleştik eylem planı oluşturduk. Yürüyüş kararı aldık. Bunu burada bırakmayacağımızı belirtmek için yürüdük. Arkadaşımız tam yürüyüş esnasında fenalaştı. Orada kalp krizi olduğunu da bilmiyorduk. Alana gelip basın açıklamasına devam edildi. Saat 21.00 gibi arkadaşımızın ölüm haberini öğrendik. Ondan sonra insan olarak, eğitimci olarak ne yapılması gerekiyorsa onları yapmaya çalıştık.

Sendika olarak bu olaya sebep olan neyse onlarla uğraşmak için mücadele ediyoruz. Bunun için de mücadeleye devam edeceğiz. Eğitim Sen öğretmen arkadaşımızın sendikası. Cenazeden sonra da görüştük. Neler yapabileceğimizi konuştuk. Hem görüşmelere devam ediyoruz hem de biz eğitimciler olarak eğitimin ve eğitimin üzerindeki baskıları kaldırmak için sendika olarak uğraşıyoruz. Uğraşmaya da devam edeceğiz. Çünkü bu ileride insanların üzerinde kurulmak istenen bir baskının belki de başlangıcıydı. Bunlara şimdiden dur demek için sendikalar birlikte hareket etmeye çalışıyoruz. İçişleri Bakanlığı’na sendika yönetimi olarak valinin görevden alınması için faks çektik. Pazar günü çok samimi arkadaşlarına rahatsızlığı var mı diye sorduk. Yok dediler. Bu konuda önceden kalp rahatsızlığı varmış gibi dedikodular oluyor. Bunlara prim vermemek lazım.” dedi.

"VALİ’NİN ÖZRÜ KABAHATİNDEN BETER"

Eğitim İş Sendikası Yalova Şubesi Basın Sözcüsü olan Murat Şahin ise Yalova Valisi Selim Cebiroğlu’nun konuyu toparlamak için üyesi vefat eden Eğitim Sen ya da yetkili sendika Türk Eğitim Sen yerine, hükümete yakınlığı ile dikkat çeken Eğitim Bir Sen sendikasının yöneticilerini çağırarak, ‘Gerekirse özür dileyebilirim’ dediğini iddia etti. Şahin, açıklamasında, “Cumartesi günü yaşanan tatsız olaydan sonra tüm sendikalar faaliyete geçelim dedik. Pazartesi günü toplanacaktık ve bundan sonraki süreçle ilgili karar alacaktık. Konuşurken, Eğitim Bir Sen sendikasının başkanı da oradaydı. Valinin kendisini çağırdığını, bu konuyla ilgili görüştüğünü, ‘Gerekirse özür dileyebilirim’ gibi bir kelime kullandığını söyledi. Bizim burada dikkatimizi şu çekti. Vali’nin muhatap olduğu öğretmen arkadaşımız Eğitim Sen üyesi. Yalova’daki yetkili sendika Türk Eğitim Sen. Bunun ikisi de çağrılmıyor. Hiç alakası olmayan Eğitim Bir Sen sendikasının başkanı çağrılıyor. Sanırım bu iktidara yakın olduğu için olabilir. O bile bizi şaşırtmıştı. ‘Özrü kabahatinden beter’ durumu yaratmıştı bizde. Şaşırmıştık. Hakan Bey’e (sendika başkanı) sorduğumuzda bunu ‘Ben bilmiyorum, ben gitmedim. O bizi davet etti’ gibi bir ifade kullanmıştı.” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLERE VERDİĞİ KİTAP LİSTESİ KÜTÜPHANE OLACAK

Halil Serkan Öz öğretmenin öğrencilerine 60 adetlik bir kitap listesi verdiğini dile getiren Eğitim İş Sendikası Yalova Şubesi yöneticisi Murat Şahin, bu kitaplardan Halil Öğretmen’in okulunda kütüphane oluşturulması için çalışmalara başladığını söyledi. Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Halil Serkan Öz’ün öğrencilere önerdiği kitap listesi var. Bununla alakalı bir kütüphane oluşturulsun önerimiz var. Biz de Fen Lisesi’nde böyle bir kütüphane oluşturulmasına elimizden gelen desteği veririz. Mayıs ayında yapmayı planladığımız uçurtma festivaline Serkan öğretmenin ismini vereceğiz. Belediye Başkanı Vefa Salman’ın yaptıracağı haysiyet anıtı var. Japon mühendisle birlikte Serkan öğretmenimizin isminin geçmesi için basın açıklaması ve teklifimiz olacak.” diye konuştu.

"KAZA DIŞINDA HOCAMIZ RAPOR ALMAMIŞ"

Türk Eğitim Sen Yalova Şube Başkanı Mustafa Deviren ise Halil Serkan Öz’ün görevi sırasında öğrencileri tarafından sevilen bir öğretmen olduğunu belirtti. Öz’ün yaşadığı bir kaza dışında hiç rapor almadığını ve mesleğini başarıyla sürdürdüğünü söyleyen Deviren, “Öncelikle bütün eğitim camiasının başı sağolsun. Çok üzücü bir olay. Hiç yaşanmaması lazımdı. Biz bu olayı sendikasına bakmaksızın bir eğitimcinin başına gelen olay olarak gördük. Sendikalı, sendikasız hiç fark eden bir şey olmaz. Biz olayı duyduğumuzda Türk Eğitim Sen sendikası olarak hocamızın yanına gittik. Yalnız olmadığını, yanında olacağımızı söyledik. Mevkisi ne olursa olsun hiç kimsenin kimseye hakaret lüksü olmadığını, burada eğitimcilere yapılan bir hakaret olarak görüp eğitime saygı yürüyüşü düzenleyelim dedik. Eğitim Sen, Eğitim İş, Aktif Sen ve Türk Eğitim Sen olarak beraber hareket ettik. Üzücü bir olaydı. Özellikle söylüyorum. Bu olay eğitim camiasının bir olacağını, beraber olacağını gösterdi. Kesinlikle yaşanmamasını temenni ederdik ama olmadı. Arkadaşımızın büyük üzüntü ve stresten rahmetli olduğunu söylediler. Arkadaşımızın mesai arkadaşlarından aldığım haberler hocamızın ne kadar değerli olduğunu gösterdi. 10 yıl boyunca bir motosiklet kazası dışında hiçbir zaman rapor almadığını, hep okulda olduğunu, başarılı olduğunu ve öğrencilerini çok sevdiğini öğrendik.” dedi.

"ARKADAŞIMIZIN İSMİ GÖREV YAPTIĞI OKULA VERİLSİN"

Yalova Termal Fen Lisesi’nin isminin Halil Serkan Öz olarak değiştirilmesini talep eden Deviren, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: "O arkadaşımızın isminin yaşatılmasını, mümkünse görev yaptığı okula isminin verilmesi şık olur diye düşünüyorum. Bizim siyasi bir amacımız yok. Sadece eğitimcilerin bir olabileceğini gösterdik. Sadece Yalova’da değil tüm Türkiye’de eğitimciler kenetlendiler. Üzülerek söylüyorum burada, Eğitim Bir Sen’in de öğretmene saygı yürüyüşüne katılmalarını canı gönülden isterdik. Maalesef aramızda olmadılar. Diğer sendikalarla eğitimcilerin bir araya gelebileceğini gösterdik."